Marjanac: Polovina viška naoružanja da se proda Iraku

Vijesti 03. nov 201413:00 > 13:07
Morguefile.com

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac izjavio je danas Srni da se zalaže da bar polovina viškova naoružanja i municije, koja će eventualno biti ustupljena vojsci Iraka u borbi protiv pripadnika Islamske države, treba da bude prodata, pri čemu je riječ o ukupnoj količini od tone naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Marjanac je potvrdio da bi ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zajedno sa svojim zamjenicima, trebalo da ove sedmice Predsjedništvu BiH uputi usaglašeni prijedlog u vezi sa zahtjevom Ambasade SAD za ustupanje dijela viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH za potrebe vojske Iraka u borbi protiv pripadnika Islamske države.

On je potvrdio da je lično predložio da bi polovina tih viškova naoružanja i municije trebalo da bude prodata, dok bi druga polovina bila donacija.

On je napomenuo da BiH nije bogata država da bi mogla da podnese tolika doniranja, a u prilici je da zaradi neophodna sredstva.

“Hoće li ovu moju inicijativu prihvatiti članovi Predsjedništva BiH, njihov je problem”, zaključio je Marjanac.

Predsjedništvo BiH, u skladu sa notom SAD, razmotrilo je 7. oktobra zahtjev za ustupanje dijela viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH za potrebe vojske Iraka u borbi protiv pripadnika Islamske države.

“Predsjedništvo BiH, nakon razmatranja informacije koju je dao ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, donijelo je odluku kojom zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da sve procedure u potpunosti provede u skladu sa postupcima koje smo imali i ranije, koje podrazumijevaju sumiranje mogućnosti izdvajanja tih sredstava, a koja imamo na raspolaganju”, pojasnio je tada srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

On je napomenuo da Predsjedništvo BiH nije donijelo konačnu odluku o ovom zahtjevu, kao ni odluku u vezi sa eventualnim pristupanjem BiH međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države.