Jerko Ivanković Lijanović uhapšen u akciji FUP-a

Vijesti 28. sep 201509:38 > 09:39
Snapshot YouTube

Više osoba, među kojima i nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, uhapšeno je jutros zbog zloupotrebe dodjele poljoprivrednih podsticaja, potvrđeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Hapšenja su izvršena u više gradova u BiH, a među uhapšenima je i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović, inače drugi dopredsjednik NSRzB, potvrđeno je za N1 u Tužilaštvu TK. Uhapšen je i Edin Ajanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK.

Također, pripadnici FUP-a izvršili su pretres porodične kuću bivšeg ministra i dopredsjednika NSRzB Jerka Ivankovića Lijanovića. Iz MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona potvrdili su kako su pripadnici FUP-a jutros ušli u porodičnu kuću bivšeg federalnog ministra te da je širokobriješka policija osiguravala područje.  

Podsjećamo, Lijanović je bio uhapšen u akciji SIPA-e “Meso” 10. septembra 2014. godine, jedne od najvećih u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Inače, na press konferenciji održanoj 19. septembra u Tuzli Ivanković Lijanović najavio je ovakav scenarij.