"Korupcije će biti dok građani nagrađuju one koji ih varaju"

Vijesti 29. sep 201509:36 > 09:36
N1

Pravosuđe u RS-u nema povjerenje građana, tvrdi Ivana Korajlić, program menadžerica za odnose sa javnošću Transparency Internationala BiH.

Bivši ambasador BiH u Rusiji Gordan Milinić spreman je da svjedoči protiv tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednik RS-a Milorada Dodika koji je primio kilogram zlata od ruskog biznismena Olega Burlakova. O ovoj temi u Novom danu razgovarali smo sa Ivanom Korajlić.

Da li je priča o Dodikovom kilogramu zlata iskren pokušaj raskrinkavanja korupcije, ili je riječ o obračunu opozicije i pozicije?

“U svakom slučaju jeste obračun između opozicije i pozicije. Odjednom je to sada pokrenuto, a ne ranije kada se to dogodilo. Ovo je jedna od afera o kojima se govori proteklih godina, a zanimljiva je što se govori o primanju zlata kao mita”.

Gordan Milinić uskoro će biti saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Šta očekujete?

“Nadam se da će se na osnovu iskaza konačno pokrenuti istraga. Međutim, poučeni iskustvom od ranije kada smo imali i gore afere, kao što je afera “Papak” ili kupovanja poslanika, svelo se sve na kraju samo na prepirku opozicije i vlasti u RS-u. Građani su više zasićeni ovakvim pričama i ne vjeruju da će pravosuđe u RS-u uraditi svoj posao”.

Kako komentarišete činjenicu da Miliniću, kao svjedoku odbrane Mladena Bosića, a po tužbi Milorada Dodika, u Republici Srpskoj svjedočenje nije bilo dozvoljeno?

“To je pitanje nezavisnosti pravosuđa. TI BiH je i ranije upozoravao da se pravosuđe u RS-u ne može nazvati nepristrasnim”.

“Premijerka RS-a Željka Cvijanović najavila je tužbu. Kazala je da optužbe dolaze u trenutku kada je SNSD “pokazao da opozicione partije iz RS-a, koje su u vlasti BiH, vode izdajničku politiku”. Hoće li bh. javnost umjesto toga ikada dočekati izjavu u stilu “istražit ćemo ove navode, ukoliko su tačni, ogradićemo se od tog i tog”?

“Dok god se svaka priča o korupciji podvodi pod priču o međunacionalnim odnosima, a svi koji ukazuju na korupciju proglašavaju izdajnicima, nećemo dočekati iskrene namjere da se navodi o korupcijama istraže”.

Sam Dodik nije reagovao. Očekujete li da će se oglasiti?

“Dodik je i ranije pitanja o korupciji skretao drugim temama, a ljude koji su ukazivali na korupciju prozivao izdajnicima”.

Dragan Čavić je Dodika pozvao da da ostavku. Zašto u BiH nikada nema ostavki? Čak i kada je riječ o potvrđenim optužnicama?

“Godinama prolaze i dobijaju vlast oni koji su godinama bili vezani za skandale. Jednostavno, građani umjesto da ih kazne oni ih nastavljaju nagrađivati”.

Opozicija u RS-u poziva da se istraže i privatizacija naftne industrije, te afere poput Bobar banke, Robne kuće „Boska“, firme „Nikola Tesla“. Očekujete li, poput njih,ozbiljne aktivnosti u tom smjeru nakon imenovanja novog direktora SIPA-e?

“Mislim da je krajnje vrijeme da se istraži privatizacija rafinerije u Brodu, ali idruge afere. To su javno poznate afere, a istražni organi ponašaju se kao da su to tek sada čuli. Afere će se početi rješavati kao optuženi u ovim aferama prestanu imati kontrolu nad istražnim organima”.

Da li je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH zapravo pokušaj da se zataškaju kriminalne radnje i korupcija?

“Imali smo sličnu situaciju 2009. kada je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH prijavu u vezi korupcije sa izgradnjom autoputa u RS-u tada je Dodik počeo da govori o referenduma. Sada se ponovo otvaraju ista pitanja i ponovo se pokreće pitanje referenduma”.

I Federaciju BiH potresaju nove afere. Jučer je u Širokom Brijegu i Tuzli uhapšeno pet osoba, među kojima i nekadašnji federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović. Sumnjiče se za zloupotrebe pri isplati poticaja, pri čemu su nezakonito stekli dobit od 700.000 maraka. Očekujete li da će ovaj slučaj imati epilog? Jer, samo je jedan u nizu kad je riječ o Lijanovićima?

“Pričao O Lijanoviću traje već godinama…i građanima je već postalo smješno da se hapsi i pušta kasnije. Mislim da će to sve ostati predstava za javnost ako ne dobijemo prvostepenu presudu. Ukoliko se ovaj proces ubrzo ne dovode do kraja izgubit će smisao”.