Plavi dizel u koristi poljoprivrednika u BiH

Vijesti 29. sep 201515:22 > 15:24
Fena

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i cestarina na dizel gorivo (plavi dizel) za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.

Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH da u što kraćem roku, u skladu sa svojim nadležnostima, da mišljenje o toj inicijativi.

Na taj način Vijeće ministara dalo je podršku stvaranju povoljnijih uvjeta privređivanja za primarne poljoprivredne proizvođače u BiH, koji su već duži period izloženi nepovoljnim klimatskim uvjetima (poplave, suša, požari itd.), a koji su rezultirali enormnim gubicima.

Predloženo oslobađanje od plaćanja akcize (0,30 KM/l) i cestarine (0,15 KM/l za ceste i 0,10 KM/l za izgradnju autocesti) predstavljalo bi privrednim subjektima u ovom trenutku i velik poticaj za njihovo buduće poslovanje.

Istovremeno im se stvaraju povoljniji uvjeti u pogledu konkurentnosti u odnosu na privredne subjekte iz našeg okruženja, koji su u svojim zemljama oslobođeni plaćanja akciza i cestarina na plavi dizel.

To je važan korak u procesu stvaranja povoljnijih uvjeta za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, što je preduvjet za daljnji razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje i porast zaposlenosti u toj oblasti, čime bi bila povećana konkurentnost bh. proizvođača i povećana vanjskotrgovinska razmjena BiH sa zemljama CEFTA-e i Evropske unije u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama predstavljaju jednu od mjera koje je Parlamentarna skupština BiH usvojila na 61. sjednici Predstavničkog doma i 37. sjednici Doma naroda.

Oslobađanje od plaćanja akcize i cestarine na dizel gorivo uživala bi samo registrirana poljoprivredna gazdinstva, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.