Krivična prijava protiv Tuša zbog duga od 20 miliona KM

Vijesti 03. nov 201417:20 > 19:18
N1

Bh. privrednici i nekadašnji dobavljači slovenskog lanca Tuša na sastanku su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH potvrdili da je pokrenuta krivična prijava protiv vlasnika Tuša zbog duga od 20 miliona maraka. Zatražili su hitno blokiranje imovine Tuša i provođenje detaljne istrage.

Nedim Kalamujić, jedan je od 100 bh. dobavljača koji su direktno pogođeni odlaskom Tuša iz BiH, tvrdi kako se pojedinačno, firmama duguje i do 400.000 KM, odnosno novca za blizu 2.000 zaposlenih u BiH.

“Radi se o preko stotinu firmi. Svaka firma ima nn zaposlenih lica koje vuku članove porodice tako da je problem daleko širi…ne samo nekoliiko firmi nego šire zajednice i možda čak i značajnog dijela ekonomije“, rekao je Kalamujić.

Na sastanaku u VTK više od 100 dobavljača bilo je jednoglasno, u slučaju Tuša radi se o planiranoj prevari. Već podnesena krivična prijava bit će dopunjena, a od nadležnih organa BiH, ali i Slovenije tražiće se blokada imovine Tuša.

“Ovdje su sve pretpostavke da je smišljen i organizovan kriminal koji želi uništiti bh. proizvođače. Uvjeravam vas da ćemo im stati u kraj”, kaže Bruno Bojić, dopredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

No na koji način. Tuš je u BiH došao 2006. godine kao jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Slovenijii sa osnivačkim kapitalom od 20 miliona maraka. Tri godine kasnije posao sa dobavljačima prebacuje se na novu firme Tuš trade registrovanu sa 2.000 KM. No priča je postala sumnjiva tek nakon povlačenja Tuša, iako dobavljači danas priznaju kako im se dugovalo mjesecima .

“Prozvođači su u podređenom položaju na sve trgovačke lance. Oni su uslovljeni. Nije moguće kazati nemojte prodati robu jer se oni boje za plasman svojih prozvoda i to je obilježje krivičnog djela”, kazao je Ahmet Erglić, predsjednik STK BiH.

Na području BiH, Tuš je imao 25 supermarketa i marketa sa ukupno 670 zaposlenih koji su također ostali bez posla.  Iz  Uprave za indirektno oporezivanje potvrdili su da vrše provjere poslovanja slovenačkog konzorcija koji duguje i oko 350.000 eura poreza. Gotovo identičan iznos potražuju na ime povrata PDV-a.