Osnovna.ba – edukativna platforma kao pomoć osnovcima

Vijesti 01. okt 201510:44 > 10:48
N1

Nedavno je pokrenuta edukativna platforma Osnovna.ba. Tim povodom gosti Novog dana su bili Zlatko Memišević, autor aplikacije i Selma Dudić, PR projekta.

“Edukativna platforma je pokrenuta kao pomoć osnovcima, a plan platforme prati plan i program od kantona do kantona. Uspjeli smo da ukombinujemo sve to. Na platformi se nalazi šest predmeta, jer su to predmeti koji se polažu na eksternoj maturi”, komentarisala je Dudić platformu.

Memišević je rekao kako je platforma namijenjena osnovicma, roditeljima i školama. “Roditelji uz pomoć platforme mogu da prate progres svoje djece, ali i izvještaje šta djeca rade na platformi, zatim koliko vremena prvode na platformi, a mogu i zajedno sa djecom da uče. Škole platformu dobijaju besplatno”, rekao je Memišević.

“Platforma je namijenjena djeci od 5 do 9 razreda. Vodili smo računa o tome da platformi nemaju svi nastavnici pristup, tako da dobijamo zvanični spisak nastavnika koji rade u školi i onda odobravamo platformu”, rekla je Dudić.

Memišević je rekao kako je u proces uključeno 20 profesora, ali i programeri i dizajneri. “Pokušali smo da vodimo brigu o svim detaljima. Imali smo i psihologa koji nam je davao smjernice kako djeca uče. Mi platformom i motivišemo djecu da osvajanjem bodova nastave učiti dalje”.

“Sistem je napravljen tako da nema osude. Djeca mogu da uče onoliko koliko žele i kada to žele i kada im je inspiracija na nivou”, dodala je Dudić.

Dudić je kazala da se platforma nadopunjuje poput mobilnog telefona karticama od 5, 10 i 20 maraka. “Kad napunite platformu, kupujete predmete koje želite. Predmeti koštaju od 2 do 5 maraka i to je na mjesečnom nivou”, komentarisala je Dudić.