Vele: U Avazu smo dirnuti pozitivnim komentarima građana

Vijesti 02. okt 201510:02 > 10:08
N1

Faruk Vele, glavni i odgovorni urednik Dnevnog avaza bio je gost rubrike Press u Novom danu. Ovaj list danas slavi 20 godina provedenih u službi čitatelja.

Vele je kazao da je kolegij Dnevnog avaza dirnut sa onim što su ljudi rekli o Avazu, jer rijetki su primjeri da građani o nečemu imaju tako pozitivan stav.

Vijest o mogućem oslobađanju Ive Sanadera u Hrvatskoj je jedan od top tema u regionu.

“Kada su u pitanju istrage i procesuiranje, stava sam da se rade zakonski i temeljito. Znamo šta je Sanader predstavljao u regionu, ali postoji javna faza suđenja, ali i ona sudska. Ne može zapostaviti činjenica da je u Hrvatskoj bilo trulih stvari, a Sanader je to platio svojom glavom. kažem, uvijek se treba vratiti na sud, ali s obzirom da smo na Balkanu, moguće je da se i on vrati kao pobjednik”, kazao je Vele.

HDZ i SNSD spremaju teren za novo Vijeće ministara, bio je jedan od naslova iz najtiražnijih dnevnih novina u BiH, što je Vele prokomentarisao riječima: “Ovoj zemlji trebaju snažni refomrski pokreti koji će donijeti boljitak. Mi smo na začelju evropskih integracija i prijeti nam opasnost da postanemo slijepo crijevo Evrope”, dodavši da nama niko neće pomoći osim mi sami sebi.

Rekao je Vele da bi najbolje možda bilo Milorada Dodika staviti u Vijeće ministra da tu polaže odgovornost za ovu zemlju, a ne da mu se da tolika sloboda da iznosi radikalne stavove.

Naredna dva kvalifikaciona meča reprezentacije BiH protiv Velsa i Kipra su svakako jedna od tema s kojim je Minela Jašar, voditeljica jutarnjeg programa N1 razgovarala sa gostom.

“Nadamo se najboljem od BiH reprezentacije, iako to izgleda kao nemoguće, tj. da izborimo baraž i odemo na EP. vjerujemo u Baždarevića i nadamo se najboljem”, kazao je.

Govorili smo o stabilnosti kao preduslovu za razvoj Države, a stav Faruka Vele a to nam može donijeti samo ekonomija.

Radončić i Izetbegović koje novu vlast na federalnom nivou je aktuelna tema o kojoj se govori. “Pozitivna atmosfera nakon susreta dvojice lidera je dokaz da građani vape za stabilnošću, i dokaz da će doći bolji dani za društvo”, komentar je jutrošnjeg gosta.

“Imali smo situaciju neozbiljnosti u FBiH. Vidjeli smo ogromne probleme, pogotovo finansijske. Penzioneri, rudari, svi su tražili svoje. Teška su vremena, ali nadati se da ozbiljni lideri mogu napraviti ozbiljne reforme”, riječ su glavnog i odgovornog urednika Avaza.