Presuda Kovačeviću za zločin u Višegradu početkom novembra

Vijesti 02. okt 201515:46 > 15:51
N1

Sud Bosne i Hercegovine izreći će 2. novembra presudu Petru Kovačeviću za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine na području općine Višegrad.

Izricanje presude zakazano je nakon završne riječi odbrane, koja je zatražila oslobađajuću presudu, tvrdeći da Tužilaštvo BiH nije dokazalo djela koja su mu stavljena na teret.

Branilac Petko Pavlović naveo je da Tužilaštvo nije dokazalo “nužne elemente krivičnog djela niti krivicu optužnog za tragične događaje koji su se desili u Višegradu”.

Kovačeviću je na teret stavljeno da je ubio Muju Gacka i silovao S-1, te pomogao u ubistvu Ahmeta Mutapčića i Ibrahima Kusture.

Kao saizvršilac je optužen i za paljenje kuće u kojoj su izgorjele Šuhra Kustura, te Fatima, kćerka Derviša, i Fatima, kćerka Mehe Kusture.

Pavlović je u završnoj riječi tvrdio da na teritoriji Višegrada, a posebno u mjestu Dobrun, nije došlo do širokog i sistematičnog napada, kao i da Tužilaštvo nije dokazalo da je Kovačević imao diskriminatorsku namjeru na bilo koji način.

On je napomenuo da su svjedoci Odbrane potvrdili da je optuženi u bio u naselju Drinsko kada su se zločini desili. U vezi sa ubistvom Muje Gacka i silovanjem, Pavlović je istakao da je S-1 jedini svjedok, ali da nije vidjela ubistvo.

“Ona nije vidjela moment pucanja”, kazao je Pavlović, naglasivši da su ostali svjedoci govorili o posrednim saznanjima. Branilac je naveo da se svjedokinja ne sjeća kada se desilo ubistvo i njeno silovanje.

“Iskaz S-1 je konfuzan, kontradiktoran sam sebi i drugim dokazima i ne treba mu dati povjerenje”, rekao je Pavlović.

Suđenje Kovačeviću počelo je u oktobru 2014. godine, a Tužilaštvo BiH je na prošlom ročištu zatražilo osuđujuću presudu, prenosi BIRN-Justice Report.