Turska – zemlja koja je primila najviše izbjeglica u svijetu

Vijesti 05. okt 201510:05 > 10:09
N1

Gost teme jutra bio je ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

Turska je zemlja koja je najviše pomogla sirijskim izbjeglicama. O tome koliko sirijskih izbjeglica živi u Turskoj, a koliko ih je do sada prošlo kroz tu zemlju, je komentarisao: “Kriza u kojoj se nalazi cijeli svijet, danas je najveća kriza od 2. svjetskog rata pa na ovamo. Poznato je da je do sada unutar političke nestabilnosti blizu 300.000 Sirijaca izgubilo živote, a kao posljedica toga imamo da je četiri miliona Sirijaca bilo primorano da napusti državu, a 2,5 miliona Sirijaca se nalazi u Turskoj. Treba naglasiti da postoji velika mogućnost za uvećavanje ovog broja jer postoji sedam miliona koji su raseljeni. Kada govorimo o Turskoj, u gradu Kilisu se trenutno nalazi više sirijskih državljana nego turskih, odnosno 54 posto su sirijske izbjeglice. Turska, kao što je premijer istakao nedavno, nije otvorila samo kapije, nego je otvorila i svoja srca, a kako to predviđaju odredbe međunarodnih sudova, Turska je uzela izbjeglice pod neku vrstu privremene zaštite. Kada govorimo o 260.000 sirijskih izbjeglica u Turskoj, smješteni su u 25 prihvatnih centara koji se nalaze u 10 različitih centara u Turskoj. Imamo i izbjeglice iz Iraka, njih blizu 20.000. Na osnovu izvještaja, Turska je zemlja koja je prihvatila najviše izbjeglica u svijetu. Nakon SAD i Njemačke, upravo je Turska zemlja koja je ciljna zemlja za veliki broj izbjeglica. Unutar četverogodišnjeg perioda, imamo podatak da se 64.000 sirijske djece rodilo u Turskoj”.

O mogućem državljanstvu izbjeglica je kazao: “U periodu ispred nas nemamo u planu državljanstvo, ali postoji bezvizni režim za sve sirijske državljane koji dođu da borave u Tursku. Nakon što uđu u našu zemlju, postoji procedura za vađenja privremenog boravka te mogu predužavati privremeni boravak“.

O novom prilivu izbjeglica je rekao: “Nakon četiri godine dolaska izbjeglica, raduje činjenica da se i Evropska komisija odlučila za rješavanje ovog pitanja. I dalje ćemo s njima nastaviti pregovore o tome na koji način će biti prihvaćene. Do sada u finansijskom smislu za brigu o izbjeglicama Turska je potrošila sedam milijardi dolara, a u tom periodu smo od Komisije dobili 417 miliona u vidu finansijske pomoći za smještaj i brigu, što je neznatna suma, tako da bi nas veoma radovala pomoć i krajnje je vrijeme da se poduzmu određeni koraci, budući da je to globalni problem koji se mora riješiti globalno“.