Sud BiH izrekao presude za pridruživanje ISIS-u

Tužilaštvo BiH

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu Husein Erdić i dr. pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupcije Suda Bosne i Hercegovine.

Prvooptuženi Husein Erdić osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora.

Midhat Trako osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

Nevad Hušidić osuđen je na godinu zatvora.

Merim Keserović osuđen je na godinu zatvora.

Optužnica protiv navedene četvorke potvrđena je 15. aprila 2015. godine optužnicu koja optužene Huseina Erdića, Midhata Traku, Nevada Hušidića i Merima Keserovića tereti za počinjenje krivičnog djela protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine početkom februara 2015. organizirao i rukovodio te dogovorio sa njemu poznatim licima iz Republike Turske da sa područja Bosne i Hercegovine na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dva bosanskohercegovačka državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIS, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru sa optuženim Erdićem, dao optuženim Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo-Istanbul.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije i upute optuženima Hušidiću i Keseroviću, da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak, nakon čega su od optuženog Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za dan 17. februar 2015. godine, te im dao upute o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije, naveli su iz Tužilaštva BiH.