Ramić i Šljivo priznali krivicu za krijumčarenje oružja

Vijesti 06. okt 201515:38 > 15:55
N1 / Ilustracija

Adis Ramić i Amar Šljivo, optuženi za promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe, potpisali su sporazum o priznanju krivice sa tužiocem za terorizam u Tužilaštvu BiH, nakon čega im je predložena zatvorska kazna od tri, odnosno dvije godine.

Optuženi su priznali da su – Ramić kao organizator grupe ljudi, a Šljivo kao pripadnik te grupe, posredovali u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonom BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su pokušali da iz BiH u Švedsku prokrijumčare nezakonito nabavljenu i konstruisanu eksplozivnu napravu, namijenjenu za vršenje teškog krivičnog djela na području te skandinavske zemlje.

Akcijom Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u saradnji sa partnerskim agencijama iz inozemstva, optuženi su otkriveni i spriječeni u krijumčarenju eksplozivne naprave.

Nakon priznanja krivice, za Šljivu je predložena kazna zatvora od dvije godine, a za Ramića od tri godine.

Potpisivanjem sporazuma osumnjičeni potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa potpunim razumijevanjem pravnih posljedica.

Sporazumnim priznanjem krivice odriču se prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.