Holandski premijer će podržati zahtjev BiH za članstvo u EU

Vijesti 06. okt 201516:08 > 16:12
N1

Mark Rutt, premijer Holandije koja od 1. januara 2016. godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, dao je podršku BiH da iduće godine preda aplikaciju za punopravno članstvo u tu zajednicu, saopćio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je nedavno kao predsjedavajući Predsjedništva BiH boravio u New Yorku na jubilarnom 70. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a u svom „Dnevniku iz New Yorka, koji je danas objavljen u Večernjem listu za BiH, napisao je kako je tom prigodom imao značajne bilateralne susrete, posebno izdvajajući sastanak s holandskim premijerom.

Razgovor i podrška koju smo dobili od prvog čovjeka zemlje, uskoro predsjedateljice Europske unije, su bili od iznimnog značaja“, napisao je Čović.

Od ostalih održanih bilateralnih sastanaka, Čović je izdvojio sastanak s glavnim tajnikom UN-a Ban-Ki Moonom s kojim je razgovarao na temu sirijskih izbjeglica ali i o sveukupnom angažmanu UN-ovih agencija u Bosni i Hercegovini. S kraljem Hašimetske države Jordana Abdullahom II bin Al-Husseina podijelio je razmišljanja o mogućnostima ulaganja u BiH, posebice u energetici, proizvodnji hrane, turizmu te povezivanju gospodarstvenika dvije zemlje.

Jordanski kralj, što me posebno razveselio, je iskazao spremnost da svojim osobnim angažmanom osigura značajnija međunarodna ulaganja, posebice iz zemalja Europske unije te da podrži BiH u svim njezinim aktivnostima koji vode ubrzanijem ulasku u europsku obitelj“, napisao je Čović.

Dodao je kako je apsolutnu potporu europskom putu BiH dobio i od predsjednika Rumunjske Klausa Iohannisa, kao i od zamjenika premijera ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáak.

S izaslanstvom KKR Global Instituta, tvrtke koja ima više od 40 godina iskustva i upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara, i njezinim predsjednikom generalom Davidom H. Petraeusom, razgovarao sam o ulaganjima u Bosni i Hercegovini. KKR Global institute trenutačno investira u više od 80 tvrtki širom svijeta, a u BiH je zajedno sa Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) uložila oko 50 milijuna američkih dolara“, naveo je Čović.

Napomenuo je kako je tokom boravka u New Yorku imao i neformalne razgovore s najvišim svjetskim dužnosnicima, između ostalih, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel te predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom.

“Ipak, središnji događaj ove vrijedne posjete bilo je sudjelovanje i obraćanje na Glavnoj debati 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a. Imao sam čast u ime svoje domovine Bosne i Hercegovine govoriti povodom obilježavanja 70-te obljetnice postojanja Ujedinjenih naroda, organizacije koja nas je okupila, male i velike, i koja nikada nije prestala biti mjestom prema kojem gledamo onda kad ponestane nade.

Kao predsjedatelj Predsjedništva ovom prigodom sam naglasio kako Bosna i Hercegovina u potpunosti ostaje predana najznačajnijim idealima slobode, dostojanstva i ekonomskog razvoja za svako živo biće na planeti, kako na vanjskom tako i na unutarnjem planu”, napisao je Čović u svome „Dnevniku iz New Yorka“.