Grubešić: Tužilaštvo BiH se rješava teškog naslijeđa

Vijesti 07. okt 201509:48 > 10:06
N1

Ispred Tužilaštva BiH za N1 govorio je Boris Grubešić, portparol ove institucije koja je objavila da je pređen broj od 509 optužnica za ratne zločine i kršenje međunarodnog prava na području Bosne i Hercegovine, za što je kazao da je najveći broj optužnica ovog tipa koji je podignut u svijetu.

“509 optužnica je i po međunarodnim standardima veliki broj. Puno rada je iza nas i ovo je mali jubilej. Od Bužima do Trebinja, od Bijeljine do Čapljine, od Zvornika do Drvara pripadnici svih naroda i svih vojski koje su djelovale ovdje su uzeti u obzir. Radili smo kao prava bh. institucija i tretirali smo sve događaje od 1992. do 1995. godine”.

Grubešić kaže da je iza njih dugotrajan i mukotrpan rad, i da su sve optužnice potrvrđene izuzev jedne koja je odbijena. Rađene su temeljito, sa kvalitetnim dokazima i svjedocima. Izrečeno je 81 posto drugostepenih potvrđenih presuda, što je jako veliki procenat.

“Dobro odrađenim poslom se rješavamo teškog naslijeđa. Šta bi bilo da nismo postojali? Sada bi svi ovi ljudi bili na političkim i vojnim pozicijama. Stvorili smo sigurno okruženje u BiH i ozdravili smo društvo”, kazao je za N1 Grubešić.

Grubešić je kazao da je Tužilaštvo BiH imalo nesebičnu podršku Međunarodne zajednice, ali i porodica žrtava. Po optužnici se predlagalo preko 50 svjedoka, sa stotianama stranica dokumentacije.

Izručenja su se organizovala iz svih dijelova svijeta, što je dokaz da se ratni zločinci nigdje ne mogu sakriti i da će biti privedeni pravdi.

Kazao je da svi dolaze pred lice pravde onom brzinom kojom se skupljaju dokazi, a da uporedo traže i povećanje ljudskih resursa kako bi se radilo još brže.

Imali podršku međunarodne zajednice i vlasti, ali i porodica žrtava. Saslušano je na hiljade svjedoka, ali da će u narednom periodu još više ubrzati svoj rad zbog životne dobi pojedinih svjedoka ali i onih koje će optužiti.

Grubešić je odbacio sve tvrdnje političkih krugova da Tužilaštvo diže optužnice samo protiv jedne etničke skupine, te da evidentni dokazi o optužnicama koje su podizane na teritoriji cijele BiH dovoljno svjedoče o tome.