Reformski ili stranački zakon: Ukidanje rukovodećih pozicija

Vijesti 07. okt 201518:51 > 20:25
N1

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH. Osobe za 224 pozicije odabraće vlada Federacije BiH po svojim kriterijima bez konkursne procedure što postavlja pitanje da li je Zakon reformski ili pravljen po receptu vladajučih političkih partija.

Predloženim izmjenama, a koje će u Paralement biti upućene po hitnoj proceduri ukida se kompletna kategorija rukovodećih pozicija u FBiH koje će ubuduće predlagati i ministri, a potvrđivati Vlada.

Rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH nisu više državni službenici. Također ministar pravde FBiH Mato Jozić je kazao da “sekretar federalnih organa državne službe, pomoćnici, glavni federalni inspektori i šefovi kabineta federalnih organa državne službe također nisu državni službenici.

Agencija za državnu službu neće više biti nadležna za konkursne procedure za navedene pozicije, niti će procedura takve vrste biti. Iako je ministar pravde FBiH Mato Jozić kazao kako će se među postojećim službenicima pokušati odabrati najbolji, na insitistiranje novinara on je prizano kako se na 224 mjesta mogu dovest novi ljudi koji zadovolje kriterije Vlade. 

Ovo ostavlja mogućnost da da se mjesta raspodjele dogovorom stranaka koji čine vlast u Federaciji BiH, dok će oni koji budu smjenjeni biti preraspoređeni.

Podsjetimo da su i ranije vladajuće koalicije pokušale rukovodeća radna mjesta staviti pod politički patronat, uz ostalo za pomoćnike ministara ukinuti status državnih službenika no od toga se odustalo nakon pritiska međunarodne zajednice da je riječ “o daljnoj politizaciji uprave”.

Komentar iz Ureda OHR-a nismo uspjeli dobiti obzirom da je konferencija za novinare u Vladi FBiH bila zakazana na samom kraju radnog vremena.