Katana: Referendumska priča nema politički kredibilitet

Vijesti 08. okt 201509:08 > 09:12
N1

Današnju štampu u Novom danu komentarisala je novinarka Oslobođenja, Gordana Katana.

Ona smatra da je događaj dana i svakako glavna tema u narednim danima formiranje nove većine na državnom nivou. “Hoće li SBB ući u vlast i kako će se to odraziti na funkcionisanje. Hoće li Bosić ti prihvatiti. Moguće je da će uticati na reformske procese, ali o tome će se još mnogo razgovarati”, kazala je.

Istakla je da se nestabilnost odražava na druge nivoe vlasti, a ako govorimo o evropskom putu – prvi i osnovni preduvjet je stabilna vlast. “Ovdje je sve moguće, i sve su opcije otvorene i teško je prognozirati”, riječi su Katane.

“Migrantska kriza je ono što je potreslo Evropu do korijena. Da li će doći do stalnog zatvaranja granica, šta će biti sa ekonomskim migranima, da li će se slijediti put Njemačke – sve su to otvorena pitanja. Nadati se da će se situacija u Siriji smiriti, ili će Turska dobiti sredstva da primi izbjeglice, vidjet ćemo”, stav je jutrošnje gošće.

Naravno, priče je bilo o najavljenom referendumu u RS-u, za koju smatra da je isprana. “Priča o referendumu je toliko potrošena i slušamo je od 2006. godine da jednostavno više to ne može ni zabavljati javnost. Nema ozbiljan politički kredibilitet”, kazala je.

Svakako je osudila i napad na imovinu novinara Karamatića, čiji je automobil zapaljen u čitluku, i dodala da je krajnje vrijeme da se ovim stvarima oziljnije pristupi kako bi se spriječio u budućnosti bili kakav pokušaj napada na novinarsku profesiju.

Nova afera “dva papka” stupa na scenu, sa Miletom Radišićem, a Katana je kazala da se boji kako će se u fokus staviti na to na koji način se došlo do snimka, a ne šta on donosi, i šta se na njemu govori. Dodala je i to da je krajnje vrijeme ukazati na to da se javni novac trošio na krajnje netransparentan način.