Ćelija čeka Radišića, a on se "uredno" javlja medijima

Vijesti 08. okt 201516:49 > 19:08
N1

Nova afera trese Republiku Srpsku nakon što je opozicioni SDS objavio audiozapis odbjeglog pravosnažno presuđenog biznismena Mileta Radišića, koji govori o korupcionaškom lancu u entitetu. O vezama vlasti i tajkuna, još se ne oglašavaju nadležne istražne institucije koje bi trebale da odgovore na mnoga pitanja.

U zatvoru Tunjice, policijska vježba pokazuje kako će biti savladani oni koji pokušaju pobjeći iz zatvora.

No, kako pojedine osuđenike poput Mileta Radišića privesti u zatvor?

“Sve osobe koje su pravosnažno osuđene, a nisu se javile na izdržavanje kazne – to je u nadležnosti sudova”, rekao je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde RS.

Odbjegli Radišić u neformalnom razgovoru u Novom Sadu, govori o kriminalnoj piramidi u RS – načinu na koji se javni novac plasira preko pojedinih banaka bliskih vlasti. U audiosnimku spominje i ko dobija koji procenat od 600 miliona javnih para.

“Sve to kontroliše Zoran, imaju 1-2 posto, to je velika lova”, kaže Mile Radišić, odbjegli biznismen.

Ministar Zoran Tegeltija kratko demantuje da je dio tajkunskog lobija koji utiče na poslovanje banaka.

“Ne bavim se sivom zonom niti prisluškivanjem”, izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Mile Radišić iako u bjekstvu javlja se medijima. No, kako je onda nedostupan organima gonjenja?

“Nećemo danas kvariti dan sa takvim stvarima”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Opozicija optužuje da vladajući kriju Radišića, jer bi mogao da progovori.

“Radišiću je poručeno da je sigurniji u Novom Sadu nego u zatvoru u Banjaluci”, komentarisao je Dragan Čavić iz Saveza za promjene.

Mile Radišić je bio u bliskim odnosima sa Miloradom Dodikom, tvrdi opozicija, koja prijeti novim snimkom na kojem upravo odbjegli Radišić govori o povezanosti entitetskog predsjednika sa gradnjom Grand tradeovog objekta od 200 miliona maraka.

Ćelija u KPZ Tunjice i dalje čeka Mileta Radišića, odbjeglog biznismena. Dok se on uredno javlja medijima, ostaju pitanja ko će provjeravti autentičnost snimaka, da li je policija naredila da se lociraju pozivi Radišićevog telefona, da li je ministarstvo pravde BiH obaviješteno o potjernici – sva pitanja i danas neodgovorena.