Borbom protiv sagorijevanja na poslu do mentalnog zdravlja

Vijesti 09. okt 201510:43 > 10:49
N1

Deseti oktobar se obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja. Tim povodom gošća Novog dana je bila Biljana Kurtović, šefica medicinskog sektora Psihijatrijske bolnice Jagomir.

“O mentalnom zdravlju treba da se brinu, ne samo profesionalci, nego je to područje u koje treba da se uključi šira zajednica. Naše društvo je prošlo jedan težak period – ratni period, a onda i postratni period, gdje ekonomska situacija utječe takođe na mentalno zdravlje, odnosno porastao je broj psihičkih poremećaja, poremećaja ovisnosti, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, maloljetničke delikvencije, depresije, suicida, alkoholoizma”, komentarisala je Kurtović.

Na pitanje koliko je psihičko zdravlje stigmatizovano u odnosu na fizičko je kazala: “Našem narodu je jednostavno reći da je neko fizički bolestan, a svi teško prihvataju psihička oboljenja. Značajna je prevencija, poromocija, rad na destigmatizaciji pacijenata. Poslije tretmana se pacijenti teško uključuju u socijalni život, među porodicom i teško se vraćaju na posao”.

“Naša bolnica ima 70 kreveta, a prosjek boravka pacijenta u bolnici je između 33 i 35 dana. Imamo novi koncept liječenja, od rehabilitacije, do rada sa porodicom i uključivanjem u zajednicu”, dodala je.

Na pitanje koliko su imali zahtjeva za zbrinjavanje duševnih bolesnika ove u odnosu na prošlu godinu je kazala: “Kod nas je u toku prošle godine prosječno bilo između 500 i 600 prijema, a isto toliko i otpusta i vrlo je značajno što po otpustu pratimo pacijente. Mi naučimo naše pacijente da prepoznaju svoje prve simptome bolesti, da dođu u bolnice na vrijeme, da se jave svome psihoterapeutu. Procenat mladih ljudi je visok, negdje 30 i više posto. Prevencija je izuzetno značajna. Mi imamo dovoljno diplomiranih psihologa, od toga polovina nije zaposlena. Svaka škola bi trebala imati psihologa koji treba da radi sa djecom, porodicama”.

Dodala je i kako su građani danas svakodnevno susreću sa raznim “crnim” vijestima i da i to utječe na zdravlje.

“Naša bolnica je prva bolnica u BiH koja je dobila akreditaciju za kvalitet, a to znači da smo našim napornim radom ispunili evropske standarde, odnosno ispunili smo 40 standarda i to je pozitivna vijest koja je bila na marginama kao informacija u našim medijima“, komentarisala je Kurtović potvrdu kvaliteta bolnice.

“Jako je važna edukacija o mentalnom zdravlju. Trebamo se boriti protiv sagorijevanja na poslu, jer danas se svakodnevno susrećemo sa stresom, frkom i užurbanim načinom života“, mišljenja je Kurtović.