SBB cijeni SDA: Nastavak dijaloga Radončić – Izetbegović

Vijesti 10. okt 201515:42 > 15:47
N1

Glavni odbor Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH visoko cijeni ponudu Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića SBB-u da zajednički formiramo vlast na svim nivoima - kazao je danas novinarima predsjednik Glavnog odbora SBB-a BiH Fehim Škaljić.

Po njegovim riječima, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je članove Glavnog odbora na današnjoj sjednici u Sarajevu informirao o detaljima razgovora koje je vodio s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Mi smo u cjelosti na Glavnom odboru prihvatili sadržaj, metod i vrijeme tih razgovora. To su razgovori koji su dvije odgovorne političke strukture upućivali na to da traže rješenja kako izaći iz krize i kako omogućiti parlamentarnu većinu koja bi imala kredibilitet za efikasno rješavanje brojnih pitanja koja stoje pred vlastima u BiH”, kazao je Škaljić.

Glavni odbor je donio odluku kojom se ovlašćuje predsjednik stranke Fahrudin Radončić da nastavi dijalog s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem “u traženju najboljih rješenja za formiranje onih vlasti koje će imati efikasnost i kapacitet da rade brzo, što podrazumijeva snažnu parlamentarnu većinu“.

“Ali što podrazumijeva realizaciju ciljeva koji će obezbijediti stabilnost, ekonomski prosperitet, sigurnost, pravdu za sve bez uplitanja politike i vlast koju bi mi koji bismo je formirali kontrolisali i bili prvi filter njene odgovornosti”, istakao je Škaljić.

Dodao je da samo u obzir dolaze odgovorne vlasti.

“Sastanci se održavaju u kontinuitetu i mogu reći da je opšti dojam u stranci, a i šire da Izetbegović i Radončić u tim razgovorima ispoljavaju maksimalnu susretljivost i toleranciju u traženju rješenja”, naveo je Škaljić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, iznio je stav SBB-a da se sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata ne može razgovarati dok postoji zahtjev za referendum, te da je Savez za promjene dio sadašnje strukture vlasti.

Škaljić je kazao da su danas u Sarajevu zasjedali Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a, te da je razmatrana aktuelna politička situacija i unutarstranačka pitanja.

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je informirao Glavni odbor o tome kakvo je stanje u zemlji te kako su tekli razgovori između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o aktuelnom stanju u BiH u vezi s mogućnosti formiranja vlasti.

“Glavni odbor SBB-a je poslije rasprave i predsjednikovog izlaganja zaključio da prihvata izlaganje predsjednika Radončića i ocjene o stanju u zemlji koje su iznesene Glavni odbor podržava. Smatra ih ozbiljnim, smatra ih stanjem u kojem se mora angažirati da bi se zaustavio pad, obezbijedila bolja budućnost i perspektiva zemlji, narodima i građanima”, kazao je Škaljić.