Šta nam je donijela godina dana od Opštih izbora u BiH?

Vijesti 12. okt 201517:44 > 19:59
Fena

Prošlo je godinu dana od Opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Državna vlast formirana je krajem marta. U Federaciji BiH se tek zahuktavaju prekompozicije, a u Republici Srpskoj - rat navodnim korupcijskim aferama. Iza svega toga stoji neispunjeno – od presude Sejdić i Finci do ekonomskih reformi.

“Smatramo da bi bilo vrlo dobro da se buduća vlast u Bosni i Hercegovini konstituiše što je moguće prije”, govorio je Mladen Bosić prije godinu dana. Čuvena je namjera i obaveza političara nakon svakog izbornog procesa. No, godinu dana nakon izbora – izbornog pobjednika gotovo da nema. Ne birajući sredstva političari snagu i dalje odmjeravaju. I to – u Federaciji Bosne i Hercegovine namjerama o potpunoj prekompoziciji vlasti ulaskom Saveza za bolju budućnost umjesto Demokratske fronte koja je iz koalicije sa SDA i HDZ-om istupila u junu.

“Mala je vjerovatnoća da SBB u punom kapacitetu uđe u vlast bez da se desi potpuna rekonstrukcija izvršne vlasti istovremeno, a to podrazumijeva rekonstrukciju na čelu Federacije BiH. Najavljena parlamentarna većina koju bi činili HDZ, SDA, SBB uz eventualnu podršku A-SDA i SBIH-a još uvijek nema dvotrećinski kvalificirani broj glasova za smjenu potpredsjednika Dunovića. A bez njegovog potpisa nema rekonstrukcije Federalne vlade”, smatra Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

U Republici Srpskoj godinu dana nakon izbora stvar je bila manje više jasna, podijeljena na vladajući SNSD i opozicioni Savez za promjene, a nešto prije mjesec dana izbio je pravi medijiski rat i međusobne optužbe za navodne korupcijske afere te eventualne indicije za istiskivanje Saveza za promjene sa državnog nivoa.

“Prije svega nisam siguran u to, SNSD je na nivou države opozicija i tu nema ništa nejasno. Ono što smatram da je vidljiva nestabilnost sadašnje pozicije i jako malo rezultati ukupne aktivnosti od konstituisanja Savjeta ministara”, ističe Lazar Prodanović iz SNSD-a.

“Ja ne vidim nijedan razlog zašto bi mi podržali razbijanje ove sadašnje koalicije”, navodi Bosić, a predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, dodaje: “U politici se stvari mijenjaju – vidjećemo. Mislim da je tu potreban razgovor Radončića sa Bosićem”.

Zašto je sve tako – bez rokova i odgovornosti – odgovore treba tražiti u ustavnim i zakonskim odredbama koje godinama niko niti poštuje niti mijenja. Zato, praktično – dugo čekamo i na izborne rezultate i na vlast uz česte sumnje u falsifikovanu volju birača.

“Zašto nekome u Danskoj ne pada napamet da bi pokušao da izvrši neku manipulaciju sa izbornom voljom na biračkom mjestu jer mu prijeti opasnost da izgubi državljanstvo svoje države. Zašto neko da podnosi ostavku kad je kod nas politika postala isključivo lični interes radi materijalnog obogaćenja, tu se zaboravlja opšti interes svih građana”, tvrdi Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”.

No, podrazumijeva se – zakone donose oni koji vladaju. Možda i zbog toga nema odluke o ozbiljnijoj reformi izbornog procesa, o provođenju presude Sejdić i Finci, o statusu Grada Mostara, o ekonomskim reformama…