Preživjeli rudar u suzama: Živ sam, ali tuga je ogromna

Vijesti 13. okt 201513:03 > 13:15
N1

Nesreća u jami Begići-Bištrani odnijela je četiri života i ostavila supruge i djecu bez muževa odnosno očeva. Dva radnika su preživjela tragediju.

Rudar Džemal Ibrahimspahić bio je u jami sa Muhamedom Saračem, Nerminom Mušijom, Mijom Stojičićem i Sejadom Gađunom. On je povrijeđen, ali je preživio, zajedno sa Harisom Mušijom.

Povrijeđeni su nadzornik Haris Mušija, a ovaj posao obavlja od 1997. godine, Džemal Ibrahimspahić, rođen 1980., u rudniku kao utovarivač zaposlen je od 2010. godine. Rudar Haris Mušija je teže povrijeđen i nije životno ugrožen, a Džemal Ibrahimspahić lakše.

Živ sam, ali tuga je ogromna. Niko ih ne može vratiti“, kazao je za N1 shrvani rudar koji je zadobio lakše tjelesne povrede.

Dva povrijeđena rudara iz kakanjske jame Begići-Bištrani odmah nakon nesreće su zbrinuti na Odjelu za urgentnu medicinu zeničke Kantonalne bolnice.

Bilo nas je sedam, a u tom trenutku istovarilo smo materijal nas pet. Samo me nešto udarilo i oborilo na zemlju. Osjetio sam da mi je noga zaglavljena. Nisam znao šta se dešava. Uspio sam izvući nogu kada se smirilo, kada sam vidio da ne pucketa više ništa. Tada sam čuo Harisa kako jauče“, rekao je Ibrahimspahić.

On je dodao se se previše traži od rudara i da je pritisak na radnicima, kazao je sa suzama u očima.

Imamo puno povreda, manjih i većih, ali sada se desila tragedija.”

Više informacija o nesreći pogledajte u Vijestima u 14 i Dnevniku u 19 sati.