Haški tribunal: Momir Nikolić završio služenje kazne

Vijesti 13. okt 201513:28 > 13:39
Screenshot

Haški osuđenik Momir Nikolić, oficir Vojske Republike Srpske (VRS), u julu prošle godine u tajnosti je pušten iz zatvora na slobodu nakon što je oodležao 12 od ukupno 20 godina zatvora.

Puštanje Nikolića iz zatvora izazvao je gnjev među porodicama srebreničkih žrtava. Kao načelnik za sigurnost Bratunačke brigade VRS, bio je prvi srpski oficir koji je pred Tribunalom, u maju 2003. godine priznao da je kriv zbog učešća u sprovođenju operacije sistematskog ubijanja oko 7.000 bošnjačkih muškaraca i deportacije žena i djece iz Srebrenice.

Odlukom predsjednika Tribunala Theodora Merona, Nikolić je iz zatvora u Finskoj pušten 1. jula prošle godine. Ta odluka Tribunala držana je u tajnosti do jučer kada je objavljena.

U izjavi za N1 vršilac dužnosti portparola Haškog tribunala Nenad Golčevski kaže da se u slučaju Nikolića ne radi o privremenom već prijevremenom puštanju na slobodu.

“On je ovom odlukom praktično završio služenje kazne. U obrazloženju za prijevremeno puštanje na slobodu se navode svi faktori koji su uzeti u obzir pri odlučivanju o njegovom zahtjevu. To uključuje primjenjivo pravo, težinu zločina, pokazivanje znakova rehabilitacije, prethodne slične slučajeve, ali i saradnju sa Tužilaštvom”, kazao je Golčevski za N1.

On nije htio komentarsitai zbog čega je puštanje NIkolića na slobodu u tajnosti držano više od 15 mjeseci.

Prvostepenom presudom, Nikolić je bio osuđen na 27 godina zatvora, ali je apelaciono vijeće Tribunala djelimično usvojilo njegovu žalbu i izreklo mu pravosnažnu presudu od 20 godina.

Momir Nikolić bio je ključni svjedok optužbe u procesima protiv optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom i drugih.

U pritvoru Tribunala, Nikolić je bio od 2002. kada je uhapšen u BiH, a 2007. je prebačen na izdržavanje kazne u Finskoj.