Nikolićevo puštanje na slobodu obavijeno velom tajni

Vijesti 13. okt 201517:33 > 19:11
N1

Odluku o prijevremenom puštanju na slobodu Momira Nikolića, bivšeg oficira Vojske Republike Srpske osuđenog za ubistva i deportacije srebreničana, Haški tribunal duže od godinu i po držao je u tajnosti. Dijelovi obrazloženja ovakve odluke i dalje su tajna.

Ovu odluku donio je predsjednik haškog tribunala Theodora Merona o puštanju Momira Nikolića na slobodu. Donesena je 14. marta prošle godine i držana u tajnosti sve do sada. Odluka je konačna.

Izdržao je 12 od 20 godina na koliko je osuđen. No, nije neuobičajeno samo to što nije odslužio dvije trećine kazne. Dijelovi obrazloženja takve odluke i dalje su tajna.

Momir Nikolić ključni je svjedok optužbe u procesima protiv – Radovana Karadžića i Ratka Mladića, optuženim za zločine u Srebrenici. Sam Nikolić, priznao je svoje učešće u ubijanju bošnjačkih muškaraca i deportacijama žena i djece iz Srebrenice.

Nakon puštanja Nikolić je boravio i u BiH, tačnije u rodnom Bratuncu. To je za N1 potvrdila i Nikolićeva majka koja nije htjela pred kamere. Kaže, cijelo ljeto proveo je u porodičnoj kući a trenutno se nalazi u Švedskoj. Komšije ali i pordice žrtava kažu da su ga sretali.

Momir Nikolić, bivši oficir VRS-a 2003. godine priznao je krivicu. Osuđen je na 20 godina zatvora. Na slobodi je od 1. jula prošle godine.