Šahović: Pokazali da BiH uspješno vodi veliku organizaciju

Vijesti 14. okt 201509:10 > 09:13
MVP.GOV.BA

Svojim predsjedavanjem Vijećem Evrope Bosna i Hercegovina je pokazala kako jedna mala zemlja može uspješno da vodi veliku organizaciju, te se uspjela profilirati kao subjekt, a ne objekt u međunarodnim odnosima, ocijenio je u Strasbourgu ambasador BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović.

“Izuzetno smo zadovoljni. To je jedno generalno mišljenje zemalja članica i Sekretarijata Vijeća Evrope da nema nikakvih problema u našem predsjedavanju. Ono što smo htjeli u potpunosti smo ostvarili. Željeli smo iskoristiti ovo predsjedavanje da se BiH konačno profilira kao subjekt a ne objekt u međunarodnim, a posebno evropskim odnosima”, kazao je Šahović.

Po njegovim riječima, pokazalo se da su prioriteti koje je BiH izabrala bili jako dobri.

Paralelno s tim imali smo određene situacije koje se ne mogu predvidjeti, kao izbjegličku krizu, na koju smo također znali odgovoriti kao predsjedavajući. Također, uspjeli smo postići konsenzus 47 zemalja članica vezano za potpisivanje dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju terorizma, što nije nimalo lako“, rekao je Šahović.

Naime, radi se o veoma delikatnom protokolu koji se tiče problema “stranih terorista”, a bit će zvanično otvoren za potpisivanje na ceremoniji u Rigi 22. oktobra.

Uspjeli smo staviti veliki akcent na susjedsku politiku Vijeća Evrope, posebno prema mediteranskim zemljama, s obzirom na to da su posljednji događaji vezano za radikalizaciju, terorizam pokazali da se ti problemi ne mogu rješavati samo u Evropi kao “tvrđavi” nego je to problem koji se tiče mnogošireg područja, ustvari cijelog svijeta“, navodi ambasador.

Misli da je tako još jednom poslana poruka da susjedska politika nije neka želja Vijeća Evrope, nego neophodnost da se riješe problemi koje ima Evropa i svijet.

Svi događaji koje smo organizirali i koje ćemo organizirati do kraja predsjedavanja također su pohvaljeni kao jako dobri, svi su se dobro odvijali. Znači veoma smo zadovoljni da smo poslali poruku kako se BiH uspjela profilirati kao subjekt, da je, kako nam je to rečeno, pokazala da jedna mala zemlja može uspješno da vodi jednu veliku organizaciju“, zaključio je ambasador Šahović.

Šestomjesečno predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope završava 10. novembra, a tu dužnost tada će preuzeti Bugarska.