Kakanj dostojanstveno živi u svom bolu

Vijesti 14. okt 201511:51 > 11:53
Anadolija

Grad Kakanj, dan nakon teške tehnološke rudarske nesreće u dubokoj boli i žalosti, dostojanstveno živi u svom bolu.

Na području Kaknja danas i sutra je dan žalosti zbog velike rudarske nesreće u jami Begići-Bištrani u kojoj su smrtno stradala četiri rudara.

Građani ovog grada zahvalni su svima koji su odmah nakon nesreće ponudili svoju pomoć, kao i onima koji su se solidarisali, uputili izraze saučešća, otkazali određene događaje u svojim gradovima, te BH Fanaticosima koji su na utakmici u dalekom Kipru odali počast poginulim rudarima.

Pobjeda Zmajeva na Kipru je Kakanjcima došla kao ohrabrenje da se, kao i nebrojeno puta do sada, u svom bolu uzdignu i nastave snažno koračati naprijed prkoseći usudu sudbine da se za hljeb bore sa surovom prirodom u dubokim jamama mračnog podzemlja. Protekle noći u Kaknju je vladao muk i tišina, a u nekim drugim okolnostima Kakanjci bi, kako su to činili ranije, proslavili pobjedu reprezentacije trubeći automobilima i pjevajući domoljubne i navijačke pjesme.

Rudarska bol je ipak pregolema, a olovna jesenja kiša učinila je ozračje u kojem Kakanj tuguje još više teškim i tmurnim. Iza poginula četiri rudara ostalo je petoro djece, majke, očevi, supruge, braća, sestre i brojni članovi familija. U Kaknju, koji pamti brojne teške nesreće, vjeruju da će pronaći snagu da se nastavi dalje zbog naraštaja koji dolaze, jer svi zajedno vrijednim radom njima trebaju ostvariti i ostaviti bolje uvjete za život.

Na području Kaknja zbog dana žalosti, koji je proglašen danas i sutra, 15. oktobra, kada će biti obavljene dženaze i ukop poginulih rudara, otkazani su brojni planirani događaji, a drugi su prilagođeni svojim sadržajima.