U akciji List 1 uhapšeno više od 10 osoba

Vijesti 14. okt 201514:50 > 14:53
N1

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u saradnji s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su rano jutros zajedničku akciju kodnog naziva List 1 radi suzbijanja nelegalnog prometa duhana u Bosni i Hercegovini, izjavio je na pres-konferenciji u Tuzli Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH.

Naveo je da je privedeno više od deset osoba na obavještajne razgovore u Tuzli, za koje su ranije prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini.

Akcija se provodi na šest lokacija: Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Brčko, tržnica Arizona i Sarajevo.

Kovačević je rekao da je u akciji, koja je u toku, do sada oduzeto više od 10 tona duhana, koji je trebao biti prometovan nacrno na tržištu BiH.

“Postoje određene sumnje da je budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM, jer je određena količina duhana već prometovana nacrno, na tržištu BiH”, rekao je Kovačević.

Ukazao je da su prihodi od akciza za duhan značajni za budžet BiH, podsjetivši da je u 2014. godino prikupljeno 758 miliona KM.

Mehmedalija Osmić, šef propisa u UIOBiH, naveo je da u akciji, koja se izvodi po naredbi Tužilaštva i Suda BiH, učestvuje nekoliko desetaka službenika.

Akcija List 1 provodi se na području oba bh. entiteta.