"Čudo" u Trnovu – šta je stvarno, a šta samo priča?

Vijesti 15. okt 201518:29 > 20:08
N1

Potpisan je finalni ugovor o izgradnji turističkog grada u Trnovu kod Sarajeva vrijednog milijarde eura. Investitor je Buroj Property iz Dubaija da data mu je koncesija na 99 godina, što je izuzetak. Ekipa N1 je provjerila koliko su obećanja o "bosanskom Dubaiju" realna, te da li arapske zamlje ulažu BiH onoliko koliko se o tome govori.

Megalopolis nadomak Sarajeva. Ovo je virtuelna zamisao “bosanskog Dubaija” vrijednog 4,3 milijarde eura. Luksuzne vile, hoteli, shopping mallovi, bolnica, vještačka jezera – sve je to kompanija iz Dubaija Buroj Property obećala da će izgraditi u Prečkom polju kod Trnova. Prva ulaganja, koja tek treba da uslijede nakon potpisivanja finalnog ugovora iznosiće 930 miliona eura. Možda izgleda nerealno, ali finansijer projekta tvrdi da će, nakon Buroja, Sarajevo biti rame uz rame sa najvećim destinacijama svijeta.

Djelo kada počnem, ne odustajem – završim ga do kraja“, kaže Ismail Ahmed, direktor Buroj Propertyja.

Površina budućeg grada iznosi 1,3 miliona kvadratnih metara. Buroj Property je dobio koncesiju na 99 godina, premda se po zakonu u Federaciji BiH koncesija može dodijeliti najduže na 30 godina. To je bio glavni uslov investitora, što je podrazumijevalo izmjenu četiri zakona, te donošenje takozvanog “freehold zakona”, kao što je to uradila Srbija zbog Beograda na vodi. Nadležni nisu odgovorili kada su sve to uradili, ali kažu da su Buroju izašli u susret.

“Uvijek dostupni i uvijek spremni da reagujemo onako kako naša administracija često ne radi, tražeći rješenja kako ne može, mi uvijek tražimo rješenja kako može”, rekao je Dino Konaković.

Načelnik Trnova tvrdi da će zemljište u Prečkom polju gruntovno ostati vlasništvo opštine, a Buroj Property će za prvih deset godina zakupa Trnovu unaprijed isplatiti sredstva.

“Opština Trnovo nikome ništa ne prodaje. Investitor će zarađivati kroz dobru prodaju, a mi ćemo zarađivati od rente i našeg dijela od ostvarene dobiti”, rekao je Ibro Berilo.

Izgradnja grada sa hiljadama luksuznih vila i hotela trebalo bi da traje osam godina. O ovom ulaganju od početka je upoznat najviši politički vrh, jer je prije potpisivanja protokola, koji je u posjedu i naše redakcije, posredovali su Bakir Izetbegović i Željko Komšić, o čemu svjedoči i urgencija Ministarstva vanjskih poslova iz januara ove godine.

Iako se često govori o arapskim ulaganjima u BiH, arapske zemlje i dalje nisu vodeće u ukupnim stranim ulaganjima u našu zemlju. I dalje prednjače zemlje regiona i Evropske unije. Ukupna arapska ulaganja do sada iznose 411 miliona maraka, što je tek 3,5 posto u odnosu na ukupna strana ulaganja. Najviše ulaže Saudijska Arabija, koja se nalazi na 13. mjestu najveći stranih investitora u BiH.

Od arapskih zemalja najmanje ulaže Bahrein, znatno više Kuvajt, koji je u protekle tri godine investirao u BiH 70 miliona maraka, Saudijska Arabija u istom periodu skoro 100 miliona, Ujedinjeni Arapski emirati oko 60 miliona, u posljednje tri godine.