Akcija List 1: Uhapšeni Sakići i Grozda Enjaković

Vijesti 16. okt 201512:40 > 12:44
SIPA

U nastavku aktivnosti u predmetu kodnog naziva "List 1“, po nalogu Tužilaštva BiH, ovlašteni službenici Granične policije BiH i SIPA-e su lišili slobode još tri osobe.

Slobode su lišeni osumnjičeni Jasmin Sakić, Emina Sakić i Grozda Enjaković. Oni će u prijepodnevnim satima biti predati postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljim aktivnostima prema osumnjičenim.

Nakon ispitivanja više osumnjičenih osoba lišenih slobode u akciji „List 1“ 14. oktobra od ovlaštenih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere zabrane i kućni pritvor za Vojka Petrovića. Tužilac je predložio mjeru zabrane iz razloga opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Ostale osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih i protiv njih se nastavlja istraga.

Odlučna akcija, kodnog naziva „List 1“, pokrenuta je radi otkrivanja i krivičnog procesuiranja osumnjičene organizovane grupe koja je krijumčarenjem i rasparčavanjem radi dalje prodaje, više tona rezanog duhana, na koji nisu plaćeni porez ni akcize, a koji je prodavan na više lokacija širom BiH, oštetila budžet Bosne i Hercegovine od oko 1,2 miliona KM.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 10 tona duhana, više od 1.000 kilograma sječenog duhana, dvije mašine za sječenje duhana, određena količina novca, mobiteli, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Tužilaštvo BiH, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama, nastavlja aktivnosti u borbi protiv svih oblika zloupotreba i nezakonitosti kojima se nanosi šteta državi, budžetu i svim građanima BiH, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.