Počela obnova izletišta i šetališta u Srebrenici

Vijesti 17. okt 201512:02 > 12:19
Anadolija

Počelo je uređenje šetališta i izletišta Guber nadomak Srebrenice. Akciju provode radnici Javnog komunalnog preduzeća „Polet“. Cilj je predstaviti šetačima, ali i delegacijama koje će posjetiti Srebrenicu za vrijeme održavanja Investiciono-razvojne konferencije, prirodne resurse i potencijale koje ima ova vazdušna banja.

Sedamdesettrogodišnjeg Srebreničanina Nuriju Porobića sreli smo u podnožju Gubera. Svakodnevno šeta stazom dugom dva i pol kilometra. Kroz stihove nas je vratio u vremena kada je Guber bio ponos grada.

Srebrenice grade u potoku, u tebi sam ugled'o djevojku, u tebi je fabrika feroda, Banja Guber – ljekovita voda, u tebi su zeleni borići, lijepe cure i lijepi mladići“, recitovao je Porobić.

Svjestan dragocjenosti koju ova vazdušna banja daruje duhu i tijelu, Nurija ne propušta priliku da uživa u čarima prirode.

Ovo je prava vazdušna banja. Korisna je za srčane bolesnike, dijabetičare i anemičnim osobama, oni bi trebalo obavezno da piju veliki Guber. Meni je ovo odmor za dušu i velika satisfakcija“, kazao je Nurija.

Osim domaćih zaljubljenika, Guber posjećuju i drugi građani Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta. Za vrijeme godišnjih odmora, priča Nurija, ovdje sretne posjetitelje iz daleke Kanade, Australije i Amerike.

Suada Latifić je iz Sarajeva došla po „svoju“ flašu ljekovite vode. Prvi put je na Guberu i oduševljena je prizorom koji ju je dočekao.

Kad sam već tu želim nasuti vodu za željezo, ljepoticu ili sinuse pa ću u Sarajevu podijeliti prijateljima. Svakome ću dati bar po jednu čašicu“, govori Suada.

Suada je na Guberu zatekla radnike Komunalnog preduzeća „Polet“ i rođaka Hakiju Meholjića, koji se, iako direktor, latio lopate i odlučio pomoći u radovima. Objasnio nam je da planiraju napraviti jedan park sa četiri stola. Predviđena je i instalacija roštilja koji će potpuno besplatno moći koristiti građani, željni lijepog druženja u prirodi.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

To je naša duša. Guber osjećam svojim i lokalista sam, mogu živjeti gdje hoću, ali ću navijati za Srebrenicu. Radim za moju raju, želim da dam od sebe koliko mogu dok sam živ“, ističe Meholjić.

Od početka godine u režiji komunalnog preduzeća sprovedene su tri akcije uređenja izletišta. Isječeno je šiblje, pročišćeni propusti i kanali, posijana je trava i uklonjen otpad uz stazu i do korita rijeke.

Planirano je još uređenje izvorišta, staza od lomljenog kamena, kao i sadnja čempresa. Sve to sa ciljem da šetačima bude prijatniji boravak, da Guber vrati stari sjaj, ali i da visoke zvanice koje Srebrenicu posjete, 11. i 12. novembra, za vrijeme Investiciono – razvojne konferencija uvide potencijale kojima raspolaže ova opština.