Muhić, dijete silovane žene, odustao od upoznavanja majke

Vijesti 17. okt 201516:24 > 16:31
Anadolija

Priča o "nevidljivoj djeci ratova”, djeci silovanih žena, djeci koja su ostavljena odmah nakon poroda je svakako priča o 22-godišnjem Alenu Muhiću.

Dijete ratnih strahota, dijete silovane majke. Rođen je ratne 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Alenova biološka majka je silovana i prognana iz Foče. Rodila ga je, a da ga nije ni nahranila. Nije mu dala ni ime. Pobjegla je jer je u tom trenutku to dijete za nju predstavljalo plod užasa kojeg je preživjela u Miljevini na području Foče.

Alen danas ima 22 godine. Živi u Goraždu i radi kao medicinski tehničar u istoj bolnici u kojoj je i rođen. Nedavno se i oženio i zasnovao svoju porodicu.

O Alenu, djetetu ratnih strahota, prije 11 godina je snimljen film „Dječak iz ratnog filma”, u režiji Šemsudina Gegića. Novi film “Stupica nevidljivog djeteta”, autora Šemsudina Gegića s Alenom kao glavnim junakom snimljen je u okviru serijala „Oral BiHistory” Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA i predstavlja jedini film rađen u dokumentarno-igranoj formi.

Veliko interesovanje vladalo je za ovaj film. Svi su čekali da li će doći do susreta Alena i njegove biološke majke. Nadali su se, kao i Alen, da će napokon upoznati svoju majku.

Film je Alenova želja sa jednim zadatkom – da pronađe svoje biološke roditelje. Alen kaže da je u prethodna dva mjeseca pokušao kontaktirati majku u Americi.

“Međutim, par puta niko se nije javljao. Zatim se javio njen suprug, pričali smo na engleskom i on mi je rekao da nema pojma o čemu se tu radi. Da su to pogrešne informacije. Jednostavno, odustao sam od susreta sa njom”, ispričao je Alen.

Naglašava da je odustao da je ikada upozna. Alen pojašnjava da je prošlo više od četiri mjeseca kada je bio dogovor da se nađu i napokon susretnu.

“Nažalost, odustao sam od tog upoznavanja. Nije mi rekla nikakav razlog, pretpostavljam da je do njenog muža. Možda joj on ne dozvoljava. Bila su zakazana dva, tri susreta. Nije došla. Stavio sam tačku na to, posvetio sam se svom novom životu”, poručio je Alen.

Oženio se u septembru ove godine i sa suprugom krenuo dalje, nadajući se, kako tvrdi, da će izgraditi lijep život.

“Kada sjednem i razmislim ako je nisam vidio 22 godine mogu i ostatak života bez toga”, poručio je Alen.

Prema istraživanjima, na hiljade takve djece je rođeno tokom rata u BiH. Neka od te djece, ukoliko su imali sreću kao Alen, su usvojena, neka su u domovima, neka lutaju svijetom ali su sva sa promijenjenim identitetom i nevidljiva. Neka od te djece nisu ni preživjela rat.

Film “Stupica nevidljivog djeteta”, prema riječima autora Šemsudina Gegića, izazvao je veliko interesovanje širom BiH. Do sada ga je u nekoliko bh. gradova pogledalo više od 3.000 osoba. Za film vlada veliki interes publike, a u četvrtak će biti prikazan i u Gradačcu.