Jačanje ekonomske saradnje BiH, Srbije i Turske

Vijesti 19. okt 201508:34 > 08:39
Anadolija

Predstavnici Vlade Srbije, Vijeća ministara BiH i Vlade Turske potpisaće danas u Beogradu Program o saradnji Trilateralnog trgovinskog komiteta za period od 2016. do 2018. godine, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Program će potpisati ministar trgovine i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekčiji.

“Biće to sastanak trilaterale gdje ćemo tu saradnju nastojati da unaprijedimo i da joj damo novi zamah. To je suština. Izvoz mesa je samo jedan u nizu naših korisnih i dobrih poteza i neće ostati samo na tome. Za prvih sedam mjeseci izvezli smo mesa u Tursku u vrijednosti 41 milion KM, a u cijeloj 2014. godini to je iznosilo nešto malo više od 5,5 miliona KM. Možete da zamislite kolika je ekspanzija. Tu je i veliki izvoz jestivog ulja iz Bimala iz Brčkog, a stvaramo i uslove za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda kao što je i najavljeno od Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, kazao je Šarović uoči današnjeg sastanka.

Turska je ranije sa BiH i Srbijom potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvata sve industrijske proizvode,što je samo četvrtina od ukupnog trgovinskog potencijala tri države. Sporazum o slobodnoj trgovini trebao bi obuhvatiti i sektor usluga, javne uprave, poljoprivrede, hrane i turizma.

Tokom 2015. godine Bosna i Hercegovina očekuje da obim trgovinske razmjene sa Turskom dostigne jednu milijardu KM, a intenziviranjem trgovinsko-ekonomske saradnje očekuje se povećenje izvoza roba iz BiH za čak 50 posto.

U Istanbulu je u augustu otvoreno zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH. Potpisan je i Poslovnik o radu tog komiteta, a kao prioritetne oblasti za unapređenje ekonomskih odnosa tri države definisane su energetika, infrastruktura, poljoprivreda i proizvodnja hrane i turizam, saopšteno je iz srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.