Osam Turaka spriječeno u ilegalnom prelasku bh. granice

Vijesti 21. okt 201515:54 > 15:58
Google Maps / Ilustracija

Zajednička patrola Jedinice granične policije Doljani i Postaje granične policije Metković MUP-a Republike Hrvatske jučer je spriječila ilegalan prelazak državne granice osam državljana Republike Turske iz BiH u Hrvatsku, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Strani državljani otkriveni su u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Gabela Polje I – Gabela, a na upit službenika izjavili su da dolaze iz Afganistana. Jedna od osoba je i posjedovala putnu ispravu Afganistana, no daljnjim provjerama utvrđeno je da su sva osmerica državljani Turske. 

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “krijumčarenje osoba” u svojstvu osumnjičenog ispitan je I.D. (1970.), državljanin BiH i RH, protiv kojeg će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH. Državljani Turske bit će predati Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje. Rad na ovom predmetu se nastavlja.

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo danas na letu iz Istanbula nisu dozvolili ulazak desetorici državljana Republike Turske zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak u BiH. Stranim državljanima uručena su rješenja o razlogu odbijanja ulaska u BiH, te će narednim letom biti vraćeni u Istanbul.