Bitka studenata i Vlade SBK: Ispiti su posljednji prioritet

Vijesti 22. okt 201518:37 > 19:21
N1

Zvižduci, uzvici i uvrede čule su se danas ispred Vlade Srednjobosanskog kantona. studenti na ulici jer im kanton smanjuje subvenciju za smještaj i ishranu u studentskim domovima u Sarajevu za 30 KM. Boje se, kažu, da je ovo samo uvertira nakon koje slijede i veći rezovi.

“Ovo je ona bitka koju mi sa njima bijemo već dugi niz godina. Danas je kulminirala bezobrazlukom vlastodržaca SBK koji su ovim odbili da održe onaj dio obećanja koji su dali prije predizborne kampanje, a koji su iskoristili tada da dođu na funkcije”, riječi su studenta Samira Beharića.

“Sergija za vladu” naziv je simpatične instalacije koju su osmislili studenti SBK kako bi podržali Vladu svog kantona. Međutim, u Vladi kažu kako nemaju toliko novca da podrže veliki broj studenata koji studiraju u Sarajevu.

“Naša cijena od 180 km je ono što su studentski centri u datom trenutku ponudili na broj studenata u visini ovog granta na godišnjem nivou. Mi ni sada ne bježimo od povećanja na 219, ali onda se mora broj studenata umanjiti, jer kanton ne može iznad te kvote”, kazao je Tahir Lendo, premijer SBK.

Premijer nudi još jedno rješenje – Mogućnost studija na travničkim univerzitetima. Za sve su krivi, kažu, studenti i studentski centri koji ne kontroliraju broj studenata u domovima. U studentskom centru Sarajevo se baš i ne slažu.

“Prije tri, odnosno četiri godine, u Studentskom centru u Sarajevu je bilo 580 studenata iz SBK. Oni su svojim mjerama radnjama koje ne mogu da razumijem… sveli taj broj na 420 studenata. To je klasična laž. Povećava se u Mostaru, to neka kaže, a ne da priča o studentskim domovima u Sarajevu tu priču”, stav je Emira Kadrića, direktora JU “Studentski centar”.

I dok se loptica sa ovim problemom konstantno prebacuje, na kraju ipak najviše ispašta “socijalno interesantna skupina”, kako u Vladi tretiraju studente. A dolazi i zima, treba pokriti i ostale troškove, tako da će ispiti vjerovatno biti posljednji na listi studentskih prioriteta.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.