Svjedok u slučaju protiv Mladića pronađen mrtav u hotelu

Vijesti 22. okt 201518:47 > 18:49
Youtube

Ekspert sudske medicine Dušan Dunjić, koji je trebao iznijeti nalaz na suđenju Ratku Mladiću, pronađen je mrtav u hotelu u Holandiji, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Prema saopštenju, Dunjića je pronašao službenik Tribunala te odmah obavijestio lokalnu policiju, koja trenutno istražuje uzroke smrti.

Dunjić je trebao iznijeti nalaz u korist Odbrane nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, koji je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Dunjić je prethodno svjedočio u više predmeta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u julu 2013. godine, kao vještak Odbrane, Dunjić je rekao da za samo “450 do 500” tijela ekshumiranih iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. postoje “čvrsti dokazi” da su žrtve strijeljanja.

Kao “čvrsti dokaz” da je osoba strijeljana, Dunjić je naveo da su ruke žrtve bile vezane čvrstom ligaturom, žicom ili kanapom, i da je ta ligatura pri ekshumaciji bila oko ruku. – Negdje oko 450 do 500 ljudi je imalo takve ligature, i to je jedini broj koji ja mogu da prihvatim kao forenzičar da je nad njima izvršena egzekucija. Sve ostalo što je utvrđeno – broj stradalih vatrenim oružjem, gelerima, šrapnelima – apsolutno ne ukazuje na egzekucije – kazao je tada Dunjić. Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u ponedjeljak, 26. oktobra, javlja BIRN – Justice Report.