Zakona o državnoj službi "pogodan" za podobne kadrove?

Vijesti 23. okt 201514:32 > 14:36
N1

Nakon žustre rasprave tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u kojoj su se predstavnici opozicije protivili hitnom razmatranju Zakona o državnoj službi, dnevni red sa ovom tačkom, ipak je usvojen.

Koalicija u Parlamentu Federacije BiH napominje da je ovaj zakona dio reformske agende, ali opozicija tvrdi da je to daljnja politizacija javne uprave. Podsjećaju, da će najviše zvaničnike u ministarstvu, pomoćnike ministara, sekretare birati resorni ministar odnosno vlada.

“Federalna vlada je amandmanima uvela dodatnu transparentnost čime će se osigurati potpuna javnost postupka i vlada će biti u mogućnosti da imenuje na vodeće pozicije najkompetentnije kadrove”, smatra Ismet Osmanović.

Elvir Karajbić na drugoj strani tvrdi da će sada biti veća mogućnost postavljanja “podobnih” kadrova.

“Ministar će moći postaviti politički podobnog za, na primjer, glavnog inspektora finansijske policije što će biti vrlo pogubno. Sutra to može dovesti da će inspekcija ići po političkoj liniji ili osnovi, a ne po kriterijima po kojima bi trebalo da ide”, ističe Karajbić.

Inače, ovaj zakon se direktno odnosi na 224 državna službenika, a već sada je izvjesno, da ukoliko prođe, što je vrlo moguće, da će doći do njegovog usklađivanja na višim i nižim nivoima vlasti što bi u konačnici se moglo odraziti na 2.000 službenika u BiH.