Skriveni motivi: Kako se dječak sam uspio odvesti do Tešnja

Vijesti 23. okt 201519:37 > 19:48
N1

Nestanak goriva zaustavio je dječaka na njegovom putu iz Sarajeva – i to u Šijama kod Tešnja. Sinoć su ga pronašli policajci. Nestanak je prijavila njegova majka jer ga nije pronašla u automobilu u kojem je trebao čekati dok se ne vrati sa roditeljskog sastanka. Ključevi su ostali u vozilu.

Potvrđeno je da je u neposrednoj blizini O.Š. u sarajevkom naselju Boljakov potok dječak u automobilu prešao na mjesto vozača, uzeo ključeve, upalio vozilo i odvezao se iz Sarajeva.

Na putu koji podjeća na filmski scenarij – dvanaestogodišnjak je iz Sarajeva vozio do autoputa, potom nastavio autoputem do naplatnih kućica u blizini Zenice gdje ga je pustio izvjesni službenik, te je stigao do Šija.

Nezvanično, dječak je najprije negirao da je vozio automobil u kojem je pronađena i tašna sa novcem njegove majke. Roditelji maloljetnog dječaka nisu odgovarali na naše pozive, niti su davali komentar o slučaju.

U školi su iznenađeni, kažu da je bio vrlodobar učenik, uzornog vladanja, bez bilo kakvog zabilježenog problema.

“Inače je vrlodobar učenik. Srednjak je bio, neprimjećen, nježan. Zvao sam njegove drugove iz dnevnika telefone, malo pobliže da popričamo – da li on zna voziti, kaže- direktore on ne zna voziti. Znali bi drugovi, oni jedni od drugih saznaju. Njegov otac je isto rekao”, kazao je Aziz Mulahmetović direktor OŠ “Umihana Čuvidina”.

Djeci je potrebno više interakcije, komunikacije i za njih prilagođenih sadržaja, prvenstveno u porodici, školi, društvu poručuje direktor. Istog stava su i psiholozi i sociolozi.

“Mislim da ovdje ključnu ulogu i faktor igraju roditelji. Oni su ti koji vrše nadzor nad svojom djecom, trebaju komunicirati sa svojom djecom i učestvovati u njihovom razvoju, a zašto se to ustvari desilo. Ja sam razmišljala kako niko nije primjetio da ta osoba ima 12 godina i da vozi automobil”, kazala je Alma Mahmutović, psiholog.

“Mogu biti različiti poticaji kad se djeca maloljetnici odlučuju za tu vrstu avanturizma od nekakvog halo efekta koji može doći do izražaja gledajući razne sadržaje na internetu, televiziji bilo gdje i onda dijete koje odrasta i samo želi da to pokaže svojoj sredini”, riječi su sociologa Jusufa Žige.

Slike i snimke nadzornih kamera koje su u posjedu policije potvrđuju dječakov put na relaciji Sarajevo-Šije kojim se vozio sam. Njegove namjere još uvijek su nepoznate.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.