Zakon o državnoj službi: Pokrenuta zaštita vitalnog interesa

Vijesti 23. okt 201519:57 > 19:59
N1

Uoči početka vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će se razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u FBiH, delegat Kluba Srba u ovom domu Predrag Kojović, potvrdio je Feni da će "Klub Srba podnijeti zahtjev da se o proceduri odlučuje po mehanizmu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa“.

Ukazao je na potrebu vraćanja izmjena Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH u redovnu proceduru nakon što je Vlada FBiH predložila razmatranje ovog zakona po hitnoj proceduru.

U obrazloženju Vlade FBiH navodi se da je zakon potrebno donijeti s ciljem reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015.-2018. godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa kojeg provodi tijelo državne službe koje ga upošljava s ciljem transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog upošljavanja.

Također, je predviđeno da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, koji bi zatim trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

Ove predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi usvojio je Predstavnički dom na današnjoj vanrednoj sjednici, nakon čega se očekuje izjašnjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta.  

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.