B. Otoka: Građani evakuisani, uskoro uništavanje bombe

Vijesti 25. okt 201509:22 > 09:35
N1

Građani Bosanske Otoke su evakuisani u krugu od 500 metara na mjestu gdje je pronađena bomba iz Drugog svjetskog rata teška 248 kilograma, a u krugu od 1.000 metara je na snazi zabrana kretanja.

Na snazi je i potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja od mosta u Bosanskoj Otoci, u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja.

Na terenu su pripadnici Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Civilna zaštita iz RS, a stigla je i hitna medicinska pomoć iz Sarajeva.

Bedem od 53.000 vreća sa pijeskom je završen, a građani su prije evakuacije pootvarali svoje prozore.

Jedna od evakuisanih je kazala za N1 kako jeste uplašena jer su joj za vrijeme rata govorili kako će sve biti uredu kada se vrati na svoje, no zatekla je porušenu kuću koju je nanovo morala graditi.

Novinarske ekipe su smještene u kriznom štabu gdje čekaju da neutralizaija bombe počne. 

Iz Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih naprava su kazali kako imaju dvije metode uklanjanja. Za izvođenje jedne metode potrebno je pola sata, a ako ne uspije, onda će korisiti drugu koja traje 3,5 sata. Ukoliko se bude radila druga metoda, neutralizacija i unišavanje bombe bi trebalo biti završeno do 17 sati.

N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.