Na aerodromu u Dortmundu uhapšen Hanefija Prijić

Wikipedia

Policija Njemačke jučer je na aerodromu u Dortmundu uhapsila bh. državljanina Hanefiju Prijića Paragu iz Gornjeg Vakufa.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je generalni konzul Ambasade BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić. On je kazao da su dobili obavijest od policije Njemačke i da je predmet proslijeđen ministarstvu banjskih poslova naše zemlje.

Prijić je uhapšen po potjernici Italije nakon što je stupio na tlo Njemačke. On se tereti za ubistvo trojice Italijana i krađu humanitarnih donacija 1993. godine koje su bile namijenjene narodu u BiH.

Prijić je već zbog ovog zločina osuđen na Sudu BiH na kaznu od 13 godina i četiri mjeseca koju je odslužio, a iz zatvora je pušten u februaru prošle godine. 

On je tog 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa zaustavio humanitirani konvoj i ubio trojicu Italijana dok su dvojica preživjela. Tada su ubijeniFabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, a streljanje su preživjeli Cristhian Penocchi i Agostino Zanotti.

Paraga je, upadom policijskih specijalaca iz Travnika, uhapšen sedam i po godina kasnije nakon zločina, 6. oktobra 2000. godine.

Prvostepena presuda je izrečena 28. juna 2001. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.