Istražujemo: Da li je BiH pogodna za nacionalne tenzije

Vijesti 28. okt 201517:43 > 19:42
N1

Putinova marioneta ili pas rata, u političkom rječniku nisu iznenađujući termini.

Ovako teške optužbe između Jamesa Lyona, nekadašnjeg službenika u kancelariji visokog predstavnika u BiH i Milorada Dodika, predsjednika RS, ne bi izazvale burne reakcije da u američkom časopisu Foreign policy nije izašao tekst pod naslovom “Da li će izbiti rat na Balkanu?“.

Bosna i Hercegovina – pogodno tlo za podizanje nacionalnih tenzija. Prisutne su u čitavom poslijeratnom periodu. Nešto jači intezitet dobile su najavom referenduma. Međutim, na ratne sukobe građani ne pomišljaju.

Anketa

1. Banjaluka: “Dosta je bilo rata, mislim da ne može više. Referendum nam neće donijeti ništa samo to Dodik traži da se narod izjasni.”
2. Banjaluka: “Mislim da do njega neće ni doći. Nama u RS nisu potrebne nove tenzije.”
3. Sarajevo: “Ovi novokomponovani su se obogatili i ne treba im rat. A, referendum u RS? Pustite gluposti.”
4. Sarajevo: “Rat je završena priča i svaki put kad se spominje to je samo oružje nekoga ko je na poziciji, ništa više.”
5. Sarajevo: “Oni koji su se borili više neće, a nama mladim ne pada na pamet ionako je vićina otišla.”

Na krize i teška predviđanja građani su navikli. Ivice konflikta prisutnije su među političarima negu u narodu.

Ja se ne plašim da će doći do incidenta niti do konflikta onakvog kakav smo doživjeli 90-ih goidna. Smatram da je ovo jedna od prolaznih faza“, rekao je Ilija Trninić, politički analitičar.

Do sigurnijih odnosa vodi put ekonomskog napretka, mišljenja je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Idemo ka EU, to je jedini naš put. Idemo pokrenuti BiH kroz ekonomske i socijalne reforme uz pomoć prijatelja iz EU i ako to uspijemo imaćemo BiH po mjeri svih njenih građana i naroda i da će biti racionalno organizovana“, rekao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Iako još mnogi sumnjaju da će se održati, Lyon smatra da referendum iza sebe može ostaviti nesagledive posljedice. U autorskom tekstu pozvao je Zapad da zaustavi Dodika i nazvavši ga ruskom marionetom koja će destabilizovati Balkan i stvoriti temelje za nove ratne sukobe.

Naveo je i da bi izjašnjavanje građana o radu Suda i Tužilaštva zapravo bio referendum o samostalnosti entiteta. Dodik je uzvratio na optužbe nazivajući Lajona psom rata koji je pokušao da se obogati u poslijeratnom društvu.

Lyon je najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao finansijski, pa se opet uvalio u Kancelariju visokog predstavnika i piše izvještaje SB, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen“, kazao je Milorad Dodik.

Lyonovu najavu, da će se referendum održati 15. novembra Dodik je demantovao, navodeći da je i to slagao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.