Pola godine od napada u Zvorniku: Rane teško zarastaju

N1

Zvornik, šest mjeseci od terorističkog napada na policijsku stanicu. Građani se sjećaju ubijenog policajca Dragana Đurića. Spomen na njega obilježen je u miru. Tako je bilo i proteklih pola godine.

U gradu se nije dogodio niti jedan incident. Vrijeme liječi rane, kažu kolege, ali one teško zarastaju.

Rane su još svježe i kod majke Nerdina Ibrića, dvadesetčetverogodišnjaka koji je izvršio napad. Nikad prežaliti neće što ga je taj dan pustila da izađe iz kuće. Vratiti ga ne može, ali priželjkuje da Tužilaštvo završi istragu i privede pravdi one koji su njenom sinu, kako kaže isprali mozak.

Uprkos napadu, mir u gradu je sačuvan. Građani se osjećaju sigurno. Više ih brinu egzistencijalni problemi. Nedostatak posla. Nemogućnost školovanja. 22.000 povratnika i dalje nema isti status kao većina u ovom gradu.

No, dobra volja da se to promjeni postoji. Predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca zatražili su od načelnika opštine Zvornik podršku da pomognu. I dobili ispruženu ruku.

Otvorenih pitanja u Zvorniku je mnogo. Jedno od njih je i ono o bosanskom jeziku. Načelnik Stevanović poštuje volju svojih sugrađana. Problema da se jezik bošnjaka zove bosanskim nema. Kaže, došlo je vrijeme kada građani moraju razumjeti jedni druge, zbližiti se jer zajednički život nema alternativu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.