Doživite Bosnu i Hercegovinu kroz objektiv Dušana Kecmana

Vijesti 30. okt 201516:48 > 17:05
N1

U galeriji ''Tau'' u Čapljini održana je izložba fotografija autora Dušana Kecmana pod nazivom Hercegovina - povijesno zaleđe Jadrana. Izložba u Čapljini napravljena je u čast spomena na autorovog velikog prijatelja pokojnog fra Joze Pejića.

Dušan Kecman rođen je u Beogradu, 08. decembra 1946. godine. Osnovnu školu pohađao u Nikšiću i Banjaluci gdje je završio i Srednju školu. Odlazi u Beograd, gdje istovremeno studira na Pravnom fakultetu te radi kao novinar. Nakon dvije godine napustio je fakultet i odabrao novinarstvo i fotografiju, koju kao zanimanje, strastveno voli.

Kecman se bavi fotografisanjem iz zraka Hercegovine tragom povijesne Humske zemlje iz 15 stoljeća. Godine 1974. u Zagrebu je osvojio prvu nagradu Sportskih novosti za najbolju sportsku fotografiju (Jugoslavija – Wales), te je sudjelovao u više kolektivnih izložbi fotografija u Zagrebu (Modefest Internacional tema), Beču, Milanu, Frankfurtu, Beogradu i Londonu iz oblasti mode i sporta.

U proteklih šest godina Kecman je intenzivirao svoj avio rad na obnovi izložbe u Parlamentu BiH povodom 20. obljetnice Dejtona, koji će se također tiskati kao fotomonografija.

Ovog autora najviše zanimaju slivovi rijeke sa više imena Mlade, Klobuka, Tihaljine, Trebižata koja teče sa zapada ka Neretvi i ulijeva se kod Čapljine, te rijeke ponornice Trebišnjice, koja sa istoka kreće pod padinama planina ispod Zelengore, Čemernom i Lebršnikom, kao Mušnica kroz Gacko, te dalje kroz Lastvu, Trebinje i Popovo polje, gdje ponire, i izvire kao Čapljina ulijevajući se u Neretvu.