Spreman svečani doček u Sarajevu za delegaciju iz Srbije

Vijesti 02. nov 201518:24 > 19:14
N1

Ministre Vlade Srbije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem sutra u poslijepodnevnim satima u Sarajevu ugostiće bh. državni ministri. Povod – zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Prva ovakva sjednica biće održana u srijedu, 4. novembra. Cilj – uvezivanje regije i bolja ekonomska saradnja.

Za važne goste koji u Sarajevo stižu letom u utorak u 17:50 spreman je svečani doček na sarajevskom aerodromu. Nakon toga radna večera, čiji će domaćin biti predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji poručuje – ovo je simbolički važna sjednica sa značajnim tačkama dnevnog reda. Fokus – ekonomija, energetika, telekomunikacije i transportna mreža.

U fokus stavljamo buduću izgradnju željezničke pruge Beograd – Sarajevo, jednog transportnog cestovnog pravca na relaciji Novi Sad, Šabac, granica BiH i trasa kroz BiH i u oblasti energetskog sektora to je tretman rijeke Drine 110 kilovatni kabal između Bratunca i Ljubovije“, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ministri Vlade Srbije i premijer Aleksandar Vučić biće svečano dočekani na platou Institucija BiH u srijedu uz počasni vod Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za sigurnosne mjere, kako tvrde na visokom nivou, biće zadužene sve policijske agencije u BiH na čelu sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, uz Obavještajno-bezbjednosnu agenciju i Oružane snage BiH.

“Poduzete su sve mjere i radnje u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta kako bi posjeta delegacije Vlade Srbije i ostalih učesnika protekla na najbezbjedniji način. U ovom momentu niti jedna policijska agencija nema saznanja o mogućem ugrožavanju visoke delegacije“, kazao je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ministri će, između ostalog, razgovarati i o mogućem modelu plaćanja naknada za četiri bh. potopljene opštine u prošlogodišnjim poplavama, o pitanjima sukscesije, telekomonikacija.

Poslije održane sjednice dvije Vlade biće potpisana četiri sporazuma odnosno protokola iz različitih sfera – protokol o traženju nestalih osoba, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti telekomunikacija i o saradnji u oblasti zaštite okoliša“, izjavio je Zvizdić.

“Recept je vrlo jednostavan – što države regije više sarađuju na ekonomskom planu prije svega to će biti manje interesa i povoda za izazivanje sukoba. No, to mora biti dio paketa i u tome moraju učestvovati sve druge države. Ono što je najavljeno u smislu infrastrukturnih i energetskih projekata dobar početak, i trebaće samo očekivati brzu realizaciju da se to ne bi rasteglo u nedogled, inače će ovo sve izgubiti smisao”, komentarisao je novinar Ranko Mavrak.

Zvizdić poručuje – želimo regiju učiniti stabilnijom, ekonomski snažnijom i spremnijom za EU porodicu. Gosti iz Srbije Sarajevo će napustiti u srijedu u poslijepodnevnim satima.