Odnosi Srbija – BiH: Ekonomija ispred retrogradnih tema

Vijesti 03. nov 201517:20 > 19:04
N1

Bosna i Hercegovina i Srbija su susjedne zemlje, ali i države koje imaju mnoštvo otvorenih pitanja. Iskorak u dijalogu očekuje se na prvoj zajedničkoj sjednici dvije Vlade. Na kojim temama se insistira, a šta će ostati ispod tepih?

Zajednički napredak i povezivanje, bez retrogradnih osvrtanja – to se može iščitati iz poruka političara u Sarajevu i Beogradu, te iz dnevnog reda prve zajedničke sjednice dviju Vlada. Ispod tepiha ostaće stare boljke, kao što je procesuiranje ratnih zločina, saradnja ili nesaradnja nadležnih tužilaštava dvije zemlje, sukcesija imovine bivše Jugoslavije. Ministarska rasprava o tome biće izbjegnuta. U sarajevskom Centru za kulturu dijaloga smatraju da se političari sa obje strane Drine trebaju fokusirati na ekonomiju.

Mislim da bi građanima BiH više značilo da ima povezane puteve i željeznice sa drugim zemljama okruženja, zato što bi od toga imali benefit. Sve druge teme se pokreću kada se ne želi da bude riješen ijedan problem”, kazala je Sanja Vlaisavljević.

Tako je ekonomija odjednom dobila primat ispred, na primjer, slučaja Orić, koji je mjesecima opterećivao odnose dvije zemlje, ili napada na Vučića u Srebrenici, o čemu još nije završena istraga, ili – o pojedincima osumnjičenim za ratne zločine koji se nalaze na teritoriji obje države. Uz cijeli spisak otvorenih pitanja, Ministarstvo pravde BiH nam pojašnjava da nisu kandidovali nijednu temu na zajedničkoj sjednici.

“Ministarstvo pravde BiH na spomenutoj zajedničkoj sjednici nema kandidovanih tački, tako da danas, nažalost, nemamo mogućnost za realizaciju izjave”, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Bez obzira što se u dijalogu između BiH i Srbije neke teme izbjegavaju, a druge forsiraju, niko ne može da ospori činjenicu da jedni bez drugih ne možemo. Evo i egzaktnih podataka: u prvih šest mjeseci ove godine Srbija je u BiH investirala 34 miliona maraka, ili oko 11 posto, što ovu zemlju svrstava na 4. mjesto najvećih ulagača u BiH. Prošle godine Srbija je investirala u našu zemlju 25,5 miliona maraka, i tada je bila na 7. mjestu. Ukupno je do sada Srbija u BiH uložila više od 2 milijarde maraka, što je čini drugim najvećim stranim ulagačem u BiH ikada.

Od 2010. do kraja prošle godine BiH je u Srbiju izvezla robe u vrijednosti 4,3 milijarde, dok je u uvezla više od osam milijardi maraka. BiH najviše izvozi mineralna goriva, gvožđe, čelik i drvo, dok iz Srbije najviše uvozi, također, mineralna goriva, te nuklearne reaktore i pića.