Zvizdić i Vučić saglasni: Intenzivirati EU integracije

Vijesti 04. nov 201512:17 > 12:22
VM BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije u nastavku sjednice razgovarali su o aktivnostima u pogledu nastavka saradnje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukture kvaliteta.

Naglašena je potreba unapređenja saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).

Fokus će biti na jačanju institucionalne saradnje formiranjem većeg broja zajedničkih privrednih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz saradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja direktnih investicija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, razgovarali su o zaključivanju bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji sa državama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, sa ciljem povećanja obima saradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na prijedlog ministrice bez portfelja zadužene za evropske integracije u Vladi Republike Srbije razgovarano je o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Na sjednici je razgovarano o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata sa Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, a koji se planiraju za finansiranje iz sredstava EU.

Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razgovarali su i o prekograničnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije. U tom kontekstu ukazano je na potrebu izrade što većeg broja programa prekogranične saradnje koji bi se izrađivali po istoj metodologiji a kojima bi se povlačila veća finansijska sredstva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.