Zvizdić i Vučić: Želimo biti žarište privrede, a ne sukoba

Vijesti 04. nov 201513:44 > 13:47
TANJUG/Zoran Žestić

Jučer smo čuli upozorenje Angele Merkel oko izbijanja sukoba na Balkanu, što je bilo jedno od pitanja koje su novinari tražili od Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg VM BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika vlade Srbije, da zajedno prokomentarišu.

“Mi smo razgovarali o toj izjavi, ali ona je data u svjetlu migrantske krize i izbjeglica. Ako bi Njemačka i Austrija zatvorile svoje granice onda bi se to pitanje proširilo na zemlje Zapadnog Balkana, jer imamo limitiran broj kapaciteta za smještaj”, kazao je Zvizdić.

“Ako tu izjavu posmatramo kao da se neko sprema za oružani sukob, o tome nema ni govora. Ako bilo gdje postoje usijane glave, podsjećam ih na teška iskustva iz prošlosti koja će ih ohladiti. Mi govorimo o ekonomskoj saradnji i državama koje mogu postati žarište privrednih kretanja sa ekonomskom budućnošću”, dodao je predsjedavajući VM BiH.

Vučić je kazao da je izjavu Angele Merkel shvatio kao dobronamjernu, jer je ona stvarni lider Evrope.

“Ona je to rekla iz želje da se takve stvari ne dogode. Situacija na Balkanu nije ružičasta, nećemo se praviti slijepi. Podgorica, Priština, Makedonija…cijela Evropa je u panici od migranata, ali Srbija nije. Želim reći da to nije mnogo strašno, ali opća kuknjava je postala model ponašanja. To je nešto naše što je preuzela Evropa. Merkel smo razumjeli na najbolji način i uvjeren sam da se to neće dogoditi”, objasnio je.

Vučić je ranije kazao da Vlada Srbije ima obavezu da brani svoje građane, i da je spremna uvijek na saradnju sa BiH. Što se oružja tiče, nikada neće proizvoditi ofanzivno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.