Lasić: Ne kujmo u zvijezde 'drugove' koji drže fige u džepu

Vijesti 05. nov 201509:02 > 09:12
Tanjug

"Ovakve sjednice kao što je jučerašnja, između ministara BiH i Srbije, bi trebalo biti nešto što je uobičajeno, a ne da bude na nivou događaja dana", rekao je profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić u Novom danu.

U srijedu je u Sarajevu održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Vjeća ministara BiH. Potpisana su četiri sporazuma i to o traženju nestalih osoba, o očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti telekomunikacija i o saradnji u oblasti zaštite okoliša. Na prvom mjestu je naglašena stabilnost regiona.

Lasić kaže da je ovakva sjednica trebala biti davno održana, ali, ipak, dobro je što je do nje došlo.

“Francuzi i Nijemaci su ratovali i gore nego mi na ovim prostorima pa su se sastajali i po nekoliko puta u godini dana. Mi smo konačno dočekali da nakon 20-25 godina dođe do ovakve sjednice. Što se tiče aktera vrlo sam rezervisan prema njima. Svi oni imaju neke fige u džepu”, smatra profesor.

Jučerašnji događaj nije iniciran od ministara iz Beograda ili Sarajeva, nego iz Bruxellesa, dodaje Lasić.

“Ovo što se događa na relacijama Sa-Bg treba razumijevati u kontekstu važnih incijacija iz Bruxellesa. Današnji lideri, učenici glavnih krivaca za ovakvo stanje se diče nekom smješnom robnom razmjenom i saradnjom. Veze među ljudima funkcionišu, a one među državama ne. Potencijalna saradnja je tu, samo je treba osloboditi. Ona ja na pomolu i već teče. Što se tiče institucionalne saradnje riječ je o antievropljanima. Ne kujmo u zvijezde ljude sa figama u džepu i zbog kojih imamo ovakvo stanje. Oni su ‘uspješno’ izvršili tranziciju naših država u siromašne zemlje na nivou afričkih država”.

Gost Novog dana je dodao da je vrlo skeptičan u vezi “gospode i drugova” koji se dogovoraju. Njihov interes je, kako je rekao, samo novac iz Bruxellesa.

“Nismo još uvijek zreli za Evrope. Ima ljudi u svim slojevima koji jesu Evropljani, ali što smo još u predvorju Evrope kriva je naša lažna politička i kulturološka elita”.

Lasić se osvrnuo i na izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da Balkanu prijete novi sukobi.

“Mi smo još u fazi zamrznutog konflikta kada se ratovi vode drugim sredstvima. Nije Merkel slučajno tako govorila. Drugi vode ratove za Balkan. Riječ je o opasnim tendencijama u kojima se naoružavaju Hrvatska i Srbija. BiH se tu osjeća nelagodno i treba biti zabrinuta”, tvrdi profesor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.