Određen pritvor Damiru Lipovcu

Vijesti 05. nov 201515:02 > 15:07
Tužilaštvo BiH

Sud BiH donio je rješenje o određivanju pritvora Damiru Lipovcu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima u Derventi 1992. godine.

Sud je saopštio da pritvor Lipovcu najduže može trajati tri godine od dana hapšenja, 2. novembra, ili do drugačije odluke Suda.

Sud je uvidom u dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Lipovac počinio krivično djelo za koje je optužen i odredio pritvor zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od njegovog bjekstva.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, Sud je juče van snage stavio rješenje od 20. oktobra 2008. godine kojim je Lipovcu određen pritvor, a koji je mogao trajati najduže tri godine od dana hapšenja.

Lipovac je, na zahtjev Tužilaštva BiH, 3. novembra iz Holandije, gdje je boravio više godina, izručen pravosuđu BiH.

Optužnica, koja tereti Lipovca za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđena je u septembru 2008. godine.

Lipovac je optužen da je u junu 1992. godine na području opštine Derventa, kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Derventa i komandant logora koji je formiran u prostorijama Osnovne škole u mjestu Poljari, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja te opštine.

On je optužen za učestvovanje u nezakonitom zatvaranju od 70 do 100 civila srpske nacionalnosti u školu, gdje je formiran logor u kojem su civili bili izloženi nečovječnom postupanju, ubistvima, mučenjima i raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

On je optužen da je ubio dva zatvorenika, te da je učestvovao u mučenjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima zatvorenih srpskih civila.

Na teret mu se stavlja i pljačkanje imovine zatvorenika, kojima je naredio da skupe sav novac i dragocjenosti, koje je nakon toga prisvojio.