Bilalu Bosniću dokazano podsticanje na terorizam

Vijesti 05. nov 201518:35 > 19:49
N1

Husein Bilal Bosnić osuđen je prvostepenom presudom Suda BiH na sedam godina zatvora, zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti, te organiziranja terorističke grupe. Tužilaštvo je zadovoljno, a odbrana najavljuje žalbu.

Kao pripadnik tzv. selefijske zajednice Husein Bosnić je u prethodne dvije godine propagirao i širio radikalizam kako u BiH tako i regionu, ali i javno podstrekivao na priključenje terorističkim organizacijama.

Okupljao je sljedbenike u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, prije svega u zajednicima u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, a svoje poruke objvaljivao je i upućivao putem društvenih mreža.

Direktna posljedica ovakvog djelovanja je smrt najmanje šestorice mladića iz BiH na sirijskom ratištu, a koji su poginuli kao militanti Islamske države.

Na suđenju uz ostale svejdočili su roditelji i porodice poginulih od koji su neki detaljno opisali načine na koji je Bosnić obučavo i odvodio ljude da ratuju u Siriji. Tužilaštvo je navelo kako je iz arapskih zemalja na njegov račun stiglo preko 200.000 dolara za vrbovanje mladića, za što je Odbrana ustvrdila da se radilo o namjenskim donatorskim sredstvima za nekretnine,

Prvostepenom presudom Tužilaštvo je zadovoljno dok je odbrana najavila žalbu uz ocjenu da je riječ o “politički montiranom procesu”.

Izricanje presude pratile su jake mjere osiguranja pred Sudom BiH, gdje su bila oklopna vozila i duge cijevi.