N1 u Doboju: Pogledajte kako izgleda uništavanje municije

Vijesti 06. nov 201516:53 > 19:14
N1 / Arhiv

Jedan od uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u je i uništavnja viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Četrnaest hiljada tona – toliko je zaliha nestabilne municije koju Bosna i Hercegovina mora uništiti. Proces uništavanja nedavno je intenziviran, ali nam za rješavanje viška i dalje treba nekoliko godina.

Municija spremna za uništavnje pod strogim je nadzorom u jednom od skladišta Troma. Potrebne količine stižu u pogon za delaboraciju. Trajanje procesa zavisi od kalibra. Za jedan metak potrebno je 10-ak minuta, a radi se  raspakivanje, pregled, rastavljanje od čahure, istresanje baruta.

Na delaboraciji konkretno metka kalibra 105 mm radi devet radnika. To je vrlo odgovoran, zahtjevan i osjetljiv posao pa je njihovo maksimalno radno vrijeme šest sati tokom radnog dana.

“U toku ove godine plan je bio neki orijentacioni oko 1.100 tona. Mi smo za prvih devet mjeseci ove godine uništili cirka hiljadu tona. Pored rezultata koje smo postigli ove godine, mogu se pohvaliti što u toku rada nismo imali vanrednih događaja, odnosno nije bilo povreda na radu”, izjavio je Savo Aničić, pukovnik i komadant kasarne “3. maj” Doboj.

Izdvojeni barut ide na analizu. Sve se radi u laboratoriji. Proces određivanja statusa baruta traje od 6-7 dana. Određuje se da li je ili nije u stabilnom stanju. Uzorci baruta razlažu se specijalnim razrjeđivačima.

“Već imamo jasnu reakciju da je u pitanju dvobazni barut koji u sebi ima, pretpostavljam, nitroglicerin i nitrocelulozu. Crvena boja u našem slučaju govori da su u pitanju dvije baze”, kazao je Raif Hadžić, podoficir za hemijsku analizu baruta.

Barut koji je nestabilan transportuje se do poligona za spaljivanje. Proces traje kratko. Potom se na posebnom prostoru vrši ispaljivanje čahura.

Proces delaboracije završava deformacijom, popularno – onesposobljavanjem čahure koja se nakon toga može iskoristiti samo kao sekundarna sirovina.

Osim u Tromu Doboj, demilitarizacija se radi na poligonu u Glamoču i preduzeću Pretis u Vogošći. Proces uništavanja tekao je sporo. Prvi put godišnji plan je 2.300 tona. Tim tempom potrebno je još pet do sedam godina.