Pašagić: Najbolja reklama za Banju Guber su pacijenti

Vijesti 11. nov 201509:26 > 09:30
N1/Almir Pašalić

O Guber vodi govorilo se početkom 19. vijeka. O njoj su pisali mnogi, a posljednjih dana opet je glavna tema povodom Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici.

Almir Pašagić, doktor porodične medicine, koji je napisao naučni rad i knjigu o Guber vodi iz Srebrenice.

1886. godine za vrijeme Austrougarske prvi put su rađena istraživanja na području BiH i Srebrenice. Pronađeno je preko 5.000 izvora, a od toga 48 mineralnih izvora na području Srebrenice. Oni su odabrali pet, a Crni Guber su izabrali i za tri godine su ga osposobili i napravili punionicu. Oni su tada našli interes da do 1914. godine izvoze 500.000 boca Guber vode“, kazao je Pašagić, autor knjige “Guber”.

On je dodao sa su vršena brojna istraživanja.

Naučnici iz bivše Jugoslavije su željeli proučiti bitnost odnosa vazduha i vode. Na osnovu istraživanja davne 1956. godine Guber voda je proglašena ljekovitom i bila je jedina takva. Bosnalijek tada preuzima ulogu flaširanja i distribuciju ljekovite mineralne vode u svim apotekama Jugoslavije“, rekao je Pašagić.

On je kazao da je najveća isplativost za pacijente sam dolazak u Srebrenicu.

Srebrenica spada među pet gradova na svijetu koja ima najveći broj negativnih jona koji se vežu za kisik i pomažu organizmu.

Pašagić je kazao da ukoliko dvodnevna konferencija poluči konkretne rezultate Srebrenica bi se za 10 godina mogla vratiti u prijeratno stanje.

Najbolja reklama za Guber su pacijenti“, naglasio je Pašagić i dodao: “Na Guber vodu ljudski organizam ne može biti alergičan, kao na razne lijekove.

Pašagić je kazao da je potrebno osposobiti kade za punjenje Guber vode i hotelski smještaj kako bi pacijenti mogli doći.

Srebrenica je specifična u svijetu“, završio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.